Тежък двубой между ДПС и „Възраждане“ на вота

0
459
  • Три партии са под чертата, близо до бариерата от 4%
  • Социалистите остават на опашката за 49 парламент, сочи проучване на “Галъп интернешънъл болкан”
  • Заявилите, че ще гласуват са 40,6%

С изравнени сили са ДПС и “Възраждане” за предстоящия вот и между двете партии се очертава тежък двубой за третото и четвъртото място. За ДПС биха гласували 13,4%, а за “Възраждане” 12,3%.

С изравнени сили са и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Ако изборите бяха в началото на март, резултатът вероятно щеше да е следният 27,2% на 26,6%. Със 7,3% БСП е на петото място. Това показват данните от изследване на “Галъп интернешънъл болкан”, което е проведено по поръчка на БНР между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода “лице в лице” с таблети.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души, посочват от социологическата агенция.

В битка за възможност за прескачане на бариерата са “пакетирани” “Български възход” с 3,7%, “Има такъв народ” – с 3,4% и “Левицата” – с 3,2%.

Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза, посочват от “Галъп интернешънъл болкан”. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т. н., възможни са динамични развития, включително в последния момент, допълват от агенцията.

Със сигурност са казали, че ще гласуват 40,6% от участниците в проучването. Това предполага активност, близка до тази от предходните избори – доколкото и в предишните избори декларативните нива на активност към този етап бяха подобни – но и тук кампанията ще бъде решаваща и тепърва ще се разбере процентът на база формалните избирателни списъци. 4,4% от участниците в проучването заявяват, че ще гласуват с “Не подкрепям никого”, ако изборите бяха днес.

В проучването на “Галъп интернешънъл болкан” от средата на февруари резултатите бяха сходни. И тогава имаше пет сигурни формации за влизане в 49 НС, а разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС бе около процент. Под чертата, но близо до бариерата от 4% бяха “Български възход” и “Има такъв народ”, към които сега е добавена и “Левицата”.