• От руска страна очевидно са взели решение за по-малко хуманизъм в сраженията с украинската армия.

Геополитическият анализатор Боян Чуков написа коментар в личния си профил в социалната мрежа по повод войната в Украйна. По думите му ВСУ избиват цивилно население в Донбас с РСЗО, руснаците отвърнаха с термобарично оръжие. Ето какво още написа той:

След като последните седмици ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) избиват безмилостно гражданското население на Донецк с РСЗО (реактивни системи за залпов огън), от руска страна очевидно са взели решение за по-малко хуманизъм в сраженията с украинската армия. ЧВК “Вагнер” от няколко дни използва термобарично оръжие, което е с изключителни възможности за унищожаване на живата сила на противника.

Термобаричното оръжие е една степен под употребата на ТЯО (тактическо ядрено оръжие). Руснаците направиха тази крачка, особено след като Франция достави на ВСУ касетъчни боеприпаси с кумулативно-осколочни елементи, чиято употреба води до много тежки жертви сред цивилното население.

През май 2008 г. на международна конференция в Дъблин беше приет текстът на конвенция, имаща за цел забраната на използването, производството, складирането и трансфера на касетъчни боеприпаси. След като “Вагнер” започна да използва термобарично оръжие, тактическата инициатива на фронта в Донбас плавно се изземва от ВС на РФ.

Забележка: Термобаричното оръжие се състои от два експлозивни заряда. При освобождаване на оръжието (пускане от самолет, ако е бомба или изстрелване от оръдие, ако е снаряд), се задейства механизъм, който детонира първия заряд на определена височина. При тази детонация във въздуха се разпръсква голямо количество летлива течност или фин прах, който се смесва с атмосферния кислород.

След като облакът от въпросното вещество се разшири достатъчно, се задейства вторият по-мощен експлозивен заряд, който го възпламенява и така се получава изключително мощна експлозия. При самото възпламеняване околният въздух се засмуква от огъня, образувайки вакуум, откъдето идва и другото наименование на термобаричното оръжие – вакуумна бомба. (Уикипедия)

Азовците в “Азовстал”, Мариупол, се предадоха веднага след като руснаците употребиха термобарично оръжие, за да ги изкарат от катакомбите.

https://blitz.bg