Три вида работни визи ще имат право да ползват желаещите да работят на Острова, системата ще бъде организирана по австралийски образец и ще позволи да се върне контролът върху британските граници 

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън съобщи, че при победа на предстоящите парламентарни избори на 12 декември, ще въведе три вида работни визи.

Първата категория визи – “Изключителен талант”, ще бъдат издавани на учени, гении от стартиращи организации и хора, които ще допринесат за ръста на икономиката на Великобритания.

Подобни визи ще бъдат издавани на прима-балерини и първи цигулки, обяснява Джонсън в интервю за в. „Сънди Таймс”, пише в. “Монитор”. За такива хора няма да е необходимо да имат предложение за работа в страната, а визи ще им бъдат издавани в оперативен порядък.

Във втората категория попадат квалифицираните работници, които трябва да разполагат с предложение за работа на територията на Обединеното кралство.

Третият вид визи е предназначен за хора, които идват в страната „на отраслов принцип” за краткосрочна работа, която не изисква квалификация. Такива, например, са сезонните работници в селското стопанство. Тази категория граждани нямат да имат възможност да получат право на постоянно пребиваване.

Джонсън обяснява, че системата ще бъде организирана по австралийски образец и ще позволи да се върне контролът върху британските граници след напускането на Евросъюза.

След нововъведението Великобритания ще остане „отворена за целия свят”, независимо от очакваното намаляване на броя на пристигащите в страната мигранти. Трудовите мигранти от ЕС и от други държави ще разполагат с равни условия за работа.

В рамките на тези промени се предвижда разширяване на правомощията на комисията по миграция.

Предсрочните избори, предизвикани от политическата криза заради Брекзит, ще се проведат на 12 декември. Консерваторите се стремят към осъществяване на Брекзит на 31 декември, лейбъристите обещават да бъде проведен нов референдум, третата политическа сила според предварителните допитвания – либералните демократи, се обявява за оставане в ЕС.
https://blitz.bg

loading...