Британският премиер Борис Джонсън се срещна с Володимир Зеленски броени дни след преговорите в Истанбул.
  • Борис Джонсън наредил да се воюва
  • Срещу отказ на Киев от НАТО
  • Москва била готова да върне целия Донбас

Войната в Украйна можеше да приключи още през пролетта на 2022 г., ако Украйна се беше съгласила на неутралитет. Това каза Давид Арахамия, ръководител на парламентарната група на партията на Зеленски „Слуга на народа“, в свое интервю за Ютуб канала „Мосейчук+“.

Арахамия, който ръководеше делегацията на Киев в преговорите с Русия (първият кръг се проведе на 28 февруари 2022 г. в Беларус, а вторият – в края на март в Истанбул), заяви, че руската делегация е предложила да прекрати войната, ако Украйна поеме ангажимент да не се присъединява към НАТО.

„Те наистина се надяваха до последно, че ще ни накарат да подпишем такова споразумение. Бяха готови да прекратят войната, ако ние приемем – както някога Финландия – неутралитет и поемем ангажимент, че няма да се присъединим към НАТО. Всъщност ключовият момент беше това“, разказва с голяма охота Арахамия пред журналистката Наталия Мосейчук.
Попитан защо Киев е отказал да се съгласи, той обясни, че най-малкото щяло да се изисква промяна на конституцията. Освен това решението е било е повлияно и от тогавашния британски премиер. „Когато се върнахме от Истанбул, Борис Джонсън дойде в Киев и каза, че няма да подписваме нищо с тях и просто да си воюваме“, изтъкна също депутатът.

Изявлението на Арахамия, че войната е можела да приключи през пролетта на 2022 г., повдига огромен брой въпроси, пише от своя страна украинското издание „Страна“.

Въз основа на наличната в медиите и от други източници информация, по това време Русия в замяна на неутралния статут на Украйна е била готова да напусне без бой всички територии, завзети след 24 февруари 2022 г. Нещо повече, ако вярваме на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, Русия е била готова да върне целия Донбас на Украйна при условията на широка автономия по модела на Южен Тирол в Италия.

Тоест Украйна щеше да освободи почти всички свои територии (с изключение на Крим) фактически без бой. Много хиляди цивилни граждани и военнослужещи, които загинаха след април 2022 г., щяха да са живи. Украйна, без да загуби нито един войник, щеше да си върне регионите, които ВСУ се опита да освободи тази година с тежки загуби и без особен успех по време на контранастъплението. Що се отнася до НАТО, Украйна все още няма гаранции за присъединяване към Алианса, посочва още „Страна“.  https://trud.bg/