Полетът с хеликоптер на американския лидер Джо Байдън от Колорадо след церемонията по дипломирането на възпитаниците на Военновъздушната академия завърши с травма на главата. Това породи опасения относно възможните последици за здравето му предвид поставените му диагнози. Какво се знае за болестта на “сънливия Джо”, съобщава изданието “Вечерняя Москва”, позовавайки се на руски експерти.

Какво не е наред с Джо Байдън

Валери Новоселов, геронтолог, невролог и неврофизиолог, твърди, че на възрастта на Байдън всякакви наранявания от този вид представляват сериозна опасност за здравето.

Експертът обяснява, че Байдън има смесена форма на болестта на Алцхаймер и ясни признаци на когнитивно увреждане, което води до развитие на деменция. Средно пациентите с диагноза деменция живеят не повече от седем години, дори и при добри грижи. Когнитивното увреждане на Байдън започна да прогресира преди около година, но някои лекари твърдят, че процесите са започнали по време на предизборната кампания в САЩ.

Според специалиста Новоселов Байдън в момента страда от четири гериатрични синдрома: сенилна астения (синдром на слабост), саркопения (загуба на мускулна маса и сила), деменция (когнитивно увреждане) и остеопороза (намаляване на костната плътност).

Неврологът смята състоянието на американския лидер за изключително незадоволително и твърди, че лекарите му не могат да се справят с болестите му. Предупреждава за реалната опасност от счупване на шийката на бедрената кост при следващо падане, което неминуемо ще се случи.

Колко дълго трябва да живее Джо Байдън?

Новоселов подчертава, че всяко следващо падане само увеличава риска от ново падане. Според неговите прогнози на Байдън му остават не повече от пет години живот с подобно прогресиращо състояние.

Лекарят дава пример с бившия президент на САЩ Джими Картър, който днес е на 98 години и изглежда много по-здрав и силен от настоящия лидер. Това е така, защото Картър се занимаваше със спорт, за разлика от Байдън, който посвети живота си на политиката без физическа активност, която се отразява негативно на крехките му кости и мускули.

Специалистът добави, че процесът на стареене на Джо Байдън трудно може да се нарече успешен или проспериращ.

Защо тежко болен президент не може да бъде импийчмънт

Мощните политически сили, които доведоха президента на САЩ Джо Байдън на власт, няма да допуснат процедура по импийчмънт дори при най-неадекватното поведение на държавния глава, причинено от хроничните му заболявания. Това каза политологът Дмитрий Журавльов.

Според Журавльов Байдън е удобна политическа фигура, която позволява на ултралибералите тайно да изпълняват плановете си.
„Много е изгодно за могъщите политически сили на САЩ да имат президент, който е политически безсилен и напълно не е наясно какво се случва. Страда от хронични заболявания и дори поведението му да е неадекватно, всичко ще му бъде простено. Байдън е глух и ням капитан на дълги разстояния, който заема мястото си, за да не се намесва в решенията на другите. За ултралибералите това е огромен подарък“, обясни Журавльов.

„Политически импотент“: защо тежко болният Байдън не може да бъде импийчмънт

Политологът отбеляза, че са изразходвани значителни ресурси и усилия, за да се помогне на Байдън да стане президент на САЩ, а сега той не може да бъде отстранен толкова лесно поради здравословни проблеми.

„Първо, това е изключително сложна процедура: за отстраняването му е необходимо мнозинство от гласовете и в двете камари на американския парламент. Тези, които искат да отстранят Байдън, трябва да имат значително влияние върху Върховния съд на САЩ. Второ, за политическите сили не е изгодно да се отърват от такъв удобен лидер, който не се меси в делата на страната и не задава излишни въпроси. Сега тяхната задача е да запазят Байдън на президентския пост на изборите през 2024 г., за да продължат изпълнението на плановете си “, подчерта експертът.

Журавльов обаче изключи възможността Байдън да бъде преизбран за втори мандат.

„И демократите, и републиканците вече номинираха нови кандидати, които могат да се борят в изборната битка. Това е Робърт Кенеди-младши и настоящият губернатор на Флорида Рон ДеСантис “, отбеляза политологът.

Той смята, че за Байдън ще бъде трудно да се справи с подобна конкуренция.

Президентът на САЩ Джо Байдън наскоро си удари главата, докато излизаше от хеликоптер, след като се върна в Белия дом от Колорадо, където присъства на церемонията по дипломирането на Военната академия на САЩ. Това не е първият странен инцидент с участието на американския лидер, който сочи здравословните му проблеми. Вечерна Москва е подготвила селекция от най-необичайните лудории на Байдън, пише ПРОНЕДРА.