Божията благодат струва много повече от всички богатства на този свят, каза българският патриарх Даниил

0
8


Божията благодат, която Господ дава, струва много повече от всички богатства на този свят. Нека да използваме времето да се обогатяваме с непреходните Христови добродетели и с Божията благодат, а не със злато и сребро. Това каза в проповедта си българският патриарх Даниил, който отслужи света литургия на празника на Св. Димитър в едноименния катедрален храм във Видин.

Приятелството с Бога е по-драгоценно. Затова да стоим в истината, да изповядваме вярата си и в мирно време чрез добродетелен живот, а във време на изпитание с мъжество, ако дори се налага да пострадаме. Това струва повече от всичко, което човек може да придобие в този свят, отбеляза патриарх Даниил.

По думите му вече 1718 години православните християни отбелязват празника на Св. Димитър. Като казваме празнуват, означава, че изживяват и споделят същата радост и тържество на вярата, с които светецът засвидетелства вярата си в Господ Исус Христос и с които радост и благодат Божия била изпълнена неговата душа, подчерта патриархът.

Поздравявам ви с духовния празник на град Видин. Нека този празник бъде празник на душите ни. Радостта, с която Св. Димитър е изповядвал вярата си е непреходна. Нека търсим това и по неговите молитви Господ да ни укрепва във вярата и в благочестив живот, пожела патриарх Даниил.

/ХК/



Източник БТА