• В сряда Швейцария се съгласи да предостави 100 млн. долара хуманитарна помощ на Украйна

Швейцария забрани на Германия да изпраща на Украйна произведени в Швейцария боеприпаси за зенитните самоходни установки, които Берлин иска да изпрати на украинците.

“Няма причина да отговорим положително на германското искане за предаване на швейцарско военно оборудване на Украйна”, обясни министърът на икономиката Ги Пармелин в писмо до германския министър на отбраната Кристин Ламбрехт.

Берлин иска да изпрати на Украйна 12 400 броя боеприпаси швейцарско производство, които да се използват от германските зенитни самоходни установки „Гепард“. Киев е поискал тези машини, за да свалят крилати ракети и безпилотни самолети, използвани от руските сили, предаде АФП.

“Равнопоставеното третиране, произтичащо от закона за неутралитета, не позволява на Швейцария да одобри искане за изпращане на военно оборудване с швейцарски произход на Украйна, докато тази страна е въвлечена в международен въоръжен конфликт”, заяви Пармелин.

В сряда Швейцария се съгласи да предостави 100 млн. долара помощ на Украйна за осигуряване на питейна вода и възстановяване на повредената енергийна инфраструктура с наближаването на зимата.

Швейцария прие и всички санкции, които Европейският съюз наложи на Русия, включително срещу президента Владимир Путин.

https://www.vesti.bg