През последните три години в САЩ са регистрирани над 600 масови стрелби – средно по две на ден. Докато властите не са въвели единна дефиниция за „масови стрелби“, Архивът на насилието с оръжие ги определя като инцидент, при който четирима или повече души са ранени или убити. Броят им включва стрелби, които се случват както в дома, така и на обществени места.

При най-смъртоносната подобна атака в Лас Вегас през 2017 г. загинаха повече от 50 души, а 500 бяха ранени. В по-голямата част от масовите стрелби обаче загиват по по-малко от 10 души.

Данните също така показват, че близо 53 души са убивани всеки ден с огнестрелно оръжие в САЩ. Това е значително по-голям дял от убийствата, отколкото в Канада, Австралия, Англия и Уелс и много други страни.

Миналата седмица Калифорния беше разтърсена от три масови стрелби. В понеделник въоръжен мъж откри огън в два разсадника в Халф Мун Бей, убивайки седем души и ранявайки още един човек. Няколко часа по-късно друг въоръжен нападател откри огън на 65 км оттам в бензиностанция в Оукланд, ранявайки седем и убивайки един човек. В събота преди това пък 11 души, които се бяха събрали на парти, загинаха в навечерието на лунната Нова година в Монтерей Парк близо до Лос Анджелис.

Само от началото на година в САЩ вече са проследени 40 подобни инцидента. Това е най-големият брой масови стрелби, регистриран през месец януари, откакто организацията проследява смъртните случаи и нараняванията, свързани с огнестрелно оръжие в САЩ. Предишният рекорд беше поставен миналата година – 34 стрелби. Между 2014 г. и 2022 г. през месец януари са регистрирани средно по 25 масови нападения с огнестрелно оръжие.

Насилието с оръжие от всякакъв вид се увеличава

Данните показват, че всички видове насилие с оръжие – от убийство през самоубийство до масови стрелби – са в предимно възходяща траектория в САЩ. През 2019 г. общият брой на смъртните случаи, свързани с огнестрелно оръжие, в САЩ е 33 599. През 2022 г. загиналите достигнаха 44 290, което представлява 31% увеличение. (Виж Графика 1)

Повечето от тези смъртни случаи са самоубийства с огнестрелно оръжие, следвани от убийства. Въпреки че масовите стрелби често будят тревога, те съставляват малка част от смъртните случаи, свързани с огнестрелно оръжие. През 2020 г. жертвите на подобни нападения съставляват 1,1% от общия брой убити.

Все пак инцидентите с активни стрелби рязко се увеличиха през последните години – девет от 10-те най-смъртоносни масови стрелби в САЩ са извършени след 2007 г.

Експертите твърдят, че е трудно да се определят точните първопричини за увеличаването на броя им, тъй като масовите стрелби често са непредвидими по природа.

Но има няколко фактора, които могат да допринесат за нарастващата честота:

Броят на притежателите

на огнестрелно оръжие се увеличава

Докато изчисляването на броя на оръжията в частни ръце по света е трудно, последните данни от Small Arms Survey – базиран в Швейцария водещ изследователски проект, изчислява, че през 2018 г. е имало 390 милиона оръжия в обращение по света.

Съотношението в САЩ от 120,5 огнестрелни оръжия на 100 жители спрямо 88 на 100 през 2011 г. далеч надхвърля това в други страни по света. Средно американците имат повече оръжия сега, отколкото когато и да било досега. Продажбите на оръжия в САЩ достигнаха рекордните 23 милиона през 2020 г. – 65% увеличение спрямо 2019 г., и останаха на високи нива през 2021 г. (Виж Графика 4)

Проучване, публикувано от Annals of Internal Medicine през февруари, установи, че 7,5 милиона възрастни в САЩ са станали за първи път собственици на оръжие между януари 2019 г. и април 2021 г. Това от своя страна изложи 11 милиона души на огнестрелно оръжие в домовете им, включително 5 милиона деца. Около половината от новите притежатели на оръжие през този период са жени, докато 40% са чернокожи или латиноамериканци.

Джош Хорвиц, директор в Центъра Джонс Хопкинс за решения за насилие с оръжие, каза, че нарастването на продажбите е свързано с „идеята, че оръжията ни предпазват, особено в несигурни времена”. Той добавя, че увеличаването на насилието, особено на обществени места като бензиностанции, танцови студия и нощни клубове, подхранва цикъл на страх, който тласка някои хора към огнестрелни оръжия.

„Хората се страхуват и искат да потушат този страх, като си купят оръжие“, обясни той.

Бедствия, закони и обществени тенденции

също могат да влияят на решението за сдобиване с оръжие

Някои експерти също така посочват нарастването на житейските стресови фактори, както като цяло, така и в резултат на пандемията, особено трудности, свързани с финанси, работа или семейство и взаимоотношения. Тези проблеми могат да накарат някои хора „да действат или да реагират насилствено“, обяснява Жаклин Шилдкраут, временен изпълнителен директор на Регионалния консорциум за изследване на насилието с огнестрелно оръжие към безпартийния Институт за управление Рокфелер.

Това е отразено в анализ на Тайните служби на САЩ за 173 атаки с масови жертви – около три четвърти от които са извършени с огнестрелно оръжие.

Докладът установи, че близо 93% от нападателите са имали личен проблем преди атаката, независимо дали става въпрос за развод, здравословни проблеми или проблеми в училище или работа, и че 10% от нападателите, които стоят зад събития с масови жертви между 2016 и 2020 г., са се самоубили след това.

Могат ли предупредителните знаци в поведението на нападателя да предотвратят масова стрелба? Според Шилдкраут „токсичната мъжественост“ също може да бъде фактор: почти всички масови стрелци (около 98%) са мъже.

„Ако се опитаме да разберем първопричините за насилието с огнестрелно оръжие, трябва на първо място да започнем с разбирането защо хората се хващат за тях, за да нанесат вреда, независимо от целта на тази вреда“, каза тя.

Според някои експерти законите относно това кой може да закупува оръжие в САЩ също могат да играят роля – въпреки че е важно да се отбележи, че Калифорния има едно от най-строгите законодателства за оръжията в страната.

Хорвиц обаче обяснява, че федералният закон в момента не изисква да се правят проверки на миналото на частни продажби на оръжия, включително по време на оръжейни изложения или онлайн. Законите за безопасно съхранение на огнестрелни оръжия също са хлабави в някои щати, каза той, въпреки доказателствата от изследвания, които показват, че безопасното съхранение на оръжията намалява общия брой смъртни случаи от нападения с тях.

„Когато сравнявате какво се случва в САЩ и в други страни, единствената разлика е, че те просто нямат толкова лесен достъп до огнестрелни оръжия“, обясни Хорвиц.

Кой подкрепя контрола върху оръжията?

Ръстът на насилието отново разпали политическия дебат относно правата за притежание на оръжие и законодателството. Въпреки широко разпространеното и гласно обществено възмущение – често в резултат на насилието с оръжие – подкрепата за по-строги закони спадна миналата година, показва проучване на Gallup.

57% от анкетираните американци заявяват, че искат по-строги закони за оръжията, докато 32% казват, че те трябва да останат същите. Десет процента от анкетираните смятат, че законите трябва да бъдат „направени по-малко строги“.

Въпросът е изключително разделителен, до голяма степен по партийни линии.

„Демократите са почти единодушни в подкрепата си за по-строги закони за оръжията“, отбелязва друго проучване на Gallup, с близо 91% в полза на по-строги закони за оръжията.

Само 24% от републиканците, от друга страна, са съгласни със същото твърдение, заедно с 45% от независимите избиратели.

Някои щати вече са предприели стъпки за забрана или стриктно регулиране на притежаването на бойни оръжия. Законите се различават в различните щати, но Калифорния например е забранила притежаването на бойни оръжия с ограничени изключения. (Виж Графика 3)

Някои мерки за контрол са широко подкрепени от хора отвъд политическото разделение – като например ограниченията, управляващи продажбата на оръжия на хора, които са психично болни или в списъци за „наблюдение“.

Кой се противопоставя

на контрола над оръжията? (Виж Графика 2)

Въпреки годините на финансови проблеми и вътрешни борби, Националната оръжейна асоциация (NRA) остава най-мощното оръжейно лоби в Съединените щати, със значителен бюджет за влияние върху членовете на Конгреса относно политиката за оръжията.

През последните няколко изборни цикъла тя и други организации постоянно харчат повече за съобщения в подкрепа на правата върху оръжията. bg-voice.com