С блестящ концерт на Български камерен оркестър на 12 януари добричката общественост отбеляза 125 години от рождението на Академик Петко Стайнов. Личност с изключителни заслуги за създаването на българския музикален стил. Значимата му роля се определя преди всичко от самобитното му творчество. Петко Стайнов поставя началото на българското симфонично творчество и има основополагаща роля за формирането и за развитието на хоровото дело у нас. Той е основател и първи председател на Дружеството на българските компонисти, предшественик на Съюза на българските композитори. През 1941 г. е избран за академик на БАН, по негова инициатива се създава Институт за музика на БАН. Радетел за изучаването и съхранението на българския фолклор, композиторът е и първият директор на Народната опера.
Виртуозните изпълнители от Български камерен оркестър – Добрич за пореден път доказаха силата и непреходността на класическата музика, която не само вдъхновява, но и съзидава. В техни изпълнения почитателите на класическата музика имаха възможност да се насладят на „Музика на водата“, Сюита № 3 от Георг Фридрих Хендел, Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за цигулка и оркестър № 4, ре мажор – солист Божидар Бенев – цигулка, Жорж Бизе – Музика за драмата „Арлезианката“, Сюита № 1 – Петко Стайнов – „Ръченица“ из сюита „Тракийски танци“, аранжимент Емил Янев.
Зам. – кметът на Община град Добрич д-р Емилия Баева връчи на г-жа Тина Коилова – представител на фондация „Петко Груев Стайнов“ поздравителен адрес от кмета Йордан Йорданов и статуетка „Пегас“, която символизира извор и поетическо вдъхновение. В знак на уважение и признателност г-жа Коилова подари на Община град Добрич поздравителен адрес от сина на Академик Стайнов, произведение на големия композитор и грамота на Българския камерен оркестър.
Снимки: Павлина Живкова