Бик от рядката за България порода „Хайленд“ получи награда на животновъдно изложение край Сливен

0
7



Бик от породата „Хайленд“ (Шотландско високопланинско говедо) получи награда за атрактивност на животновъдно изложение край Сливен.

Животното се казва Райко, от малък с него ходим по изложби, за да популяризираме породата, разказа стопанинът му Стоян Иванов, земеделски производител от село Веселие, община Приморско. Той има ферма за овце, отглежда общо три животни от тази порода. Интересът му към нея бил породен от необикновената външност – бикът има по-дълга и пухкава козина, за да издържа на силни студове, характерни за високите планини на Шотландия.

„В цяла България от неговата порода има 20-30 животни“, каза фермерът. „Най-голямата ферма е в Априлци. Надяваме се да ги развъдим и да станат повече в България. Тук в Странджа се чувства много добре и се надяваме да развъдим около 20 животни“, каза още стопанинът. Закупил е своите от Австрия.

„За породата е характерен добрият нрав и вкусното месо“, добави още Стоян Иванов.

Край сливенското село Мечкарево днес се състоя Ден на българския производител. Говедовъдството бе представено с над 150 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи. Девет породи коне, биволи и зайци също участваха в животновъдното изложение.

Елитни животни, сред които и редки атрактивни породи, бяха наградени на днешното изложение.

На обособен фермерски пазар се предлагаше българска храна, произведена от натурални продукти по традиционни рецепти.

 

/ТТ/



Източник БТА