Сръбският тенисист Новак Джокович победи испанеца Карлос Алкарас на финала в Париж и взе олимпийско злато за първи път в кариерата си.

Сърбинът беше поставен под номер едно на турнира, а испанецът бе поставен под номер две. Те прекараха на корта 2 часа и 50 минути. Срещата завърши при резултат 7:6 (7:3), 7:6 (7:2). След победата Джокович, който има почти 100 победи в елитни турнири, не успя да сдържи сълзите си. Той падна на корта и избухна в сълзи.

37-годишният Джокович стана най-възрастният победител в тенис турнир на Олимпиада. В момента Джокера е на второ място в световната ранглиста. По време на кариерата си той спечели 98 победи в състезания под егидата на Асоциацията на професионалистите по тенис (ATP), включително 24 на турнири от Големия шлем, като по този начин постави рекорд на сингъл сред мъжете. Спортистът има и бронзови медали от Олимпийските игри през 2008 г. и Купа Дейвис (2010 г.).

21-годишният Алкарас е на трето място в ранглистата на ATP. Има 15 заглавия под егидата на организацията. Два пъти печели Уимбълдън /2023 и 2024/ . Испанецът стана най-младият финалист на сингъл при мъжете от завръщането на тениса на Олимпийските игри през 1988 г. На дебютната си олимпиада Алкарас спечели сребро. Най-вероятно той ще бъде и една от звездите на най-младото поколение през следващото десетилетие.

В Сърбия е празник. В Сърбия очакват бога на тениса и вече подготвят пищно посрещане.

За да завършим в духа на Олимпиадата в Париж, можем да си позволим шегата, че на следващите Игри Джокович ще участва на сингъл при жените. Дали МОК ще му разреши? В никакъв случай, Новак Джокович е сърбин в мозъка на костите си и сам никога не би си позволил такъв позор. Такъв е животът!