Арести в Париж преди поредните протести

0
1735

Най-малко шестима души са били задържани в Париж днес преди поредните протести на т.нар. жълти жилетки, съобщава телевизия Бе Еф Ем, цитирана от ТАСС. Медията посочва, че около десетина души вече са се събрали на площада при Триумфалната арка.

В града са мобилизирани около 8 хиляди полицаи, по улиците има и бронирани машини.

Около 40 станции на метрото в централната част на Париж и няколко спирки на градската железница ще бъдат затворени днес заради планираните и днес протести на т. нар. жълти жилетки, съобщи РИА “Новости”

Няма да работят станциите до Айфеловата кула, Латинския квартал, Лувъра, Операта и площада на Бастилията.

Очаква се и значително нарушение в графика на наземния транспорт и експресните автобуси за летищата Шарл де Гол и Орли.

Полицията вече контролира центъра на френската столица. Засилено е присъствието на гара Сен Лазар, където пристигат пътници от предградията и други френски градове. Около сградата са разположени полицаи с маски и автомати, а вътре дежурят патрули, които проверяват част от хората.

Близо 70 хиляди полицаи са мобилизирани за очакваните днес поредни протести на жълтите жилетки във Франция, посочват от вътрешното министерство на страната, предаде ТАСС.

Протестите продължават, въпреки че в началото на седмицата президентът Еманюел Макрон предложи поредица от мерки, сред които повишение на минималната заплата със 100 евро и отмяна на налозите за пенсионерите, които получават по-малко от 2 хиляди евро на месец.

Междувременно властта отправи призив за прекратяване на недоволството. На среща с представители на протестиращите кметът на Бордо Ален Жюпе поиска те да направят жест на добра воля. Подобни бяха и думите на президента Еманюел Макрон, който каза, че страната се нуждае от спокойствие, ред и връщане към нормалния живот. http://bnr.bg