Mинистърът на здравеопазването у нас трябва да отговори на какво се дължи тази повишена смъртност в България. Дали на лошото здравословно състонияние на българските граждани по принцип, на отпаднала доболнична помощ или на грешки в лечението. Изчезнаха починалите от инфаркт, от инсулт, всичко вече е COVID-19. Това коментира пред btv д-р Антония Първанова, педиатър и експерт в управлението на здравеопазването. По думите й националният план за справяне с пандемиите, представен вчера, е чиновническо упражнение с политически оттенък.”От 2006 г. имаме такъв план за борба с грипни пандемии. Той предполага да може да бъде актуализиран, но в него се съдържат основните стъпки, по които трябва да се върви при една пандемия”, обясни Антония Първанова. Нещо, за което и бившият здравен министър от БСП Радослав Гайдарски спомена преди време.
Самолечение и свръх лечение от лекари Според Първанова понякога общопрактикуващите лекари, а и не само те, правят свръх лечение: “Попаднах на доста случаи, при които още при първите симптоми хората получаваха рецепта с два антибиотика и кортикостероид”, каза Първанова. Тя даде пример с премиера Бойко Борисов, който е изглеждал така, сякаш при лечението му е било прекалено с кортикостероиди:”Той определено имаше подпухнал вид и изглеждаше като човек, на когото кортикостероидите са му предозирани”, допълни Антония Първанова. Самолечението и свръх лечението на коронавирусната инфекция са две много опасни неща. Предстои тепърва да видим късните последици на свръх употребата на антибиотици без лекарско предписание, посочи още тя. Въпроси пред ваксинирането:
Има много въпроси, на които нямаме отговори. Ние не сме видели досиетата на тези ваксини срещу COVID-19 и нямаме информация какви са страничните им ефекти, коментира Първанова. По-важният въпрос от логистиката по отношение на ваксините е относно тяхната ефективност и безопасност: “Изключително много ме притеснява желанието и заявката на производителя (бел.ред. на ваксината на Pfizer) да бъде освободен от отговорност от Европейската комисия”, заяви тя. Има начало на подготовка с тези 4 хладилни камери в България. Най-важните отговори не са по отношение на логистиката, а по отношение на безопасността, дали ще има странични ефекти от ваксините. Първанова каза, че има съмнения, че е преболедувала COVID-19 два пъти: “Първият път беше много по-тежко, със сериозен задух. Вторият път пък премина със загубата на обоняние и по-кратък беше периодът, през който боледувах”. Първият път тя си е направила тест за антитела, а вторият път заради клиничната картина и типичните симптоми не си е правила тест за коронавирус.
https://www.actualno.com

loading...