Albena.bg
дом Анализи Анализ: Какво да чака Москва от новия държавен секретар на САЩ, смятан...

Анализ: Какво да чака Москва от новия държавен секретар на САЩ, смятан за „прагматичен приятел на Путин“

1223

За ключов член на екипа на Доналд Тръмп бе избран изпълнителният директор на „Ексън Мобил“ (Exxon Mobil) Рекс Тилърсън. „Прагматичен“, „професионалист“ и е „приятел“ с Путин – неговата кандидатура вдъхва определени надежди в Москва.

Доналд Тръмп си избра за държавен секретар на САЩ изпълнителния директор на „Ексън Мобил“ (Exxon Mobil) Рекс Тилърсън. „Избрах един от наистина страхотните бизнес лидери на света – Рекс Тилърсън“, написа в своя Twitter Доналд Тръмп, като след това допълни, че Тилърсън е най-добрият, защото „има обширен опит в успешната работа с всякакви чуждестранни правителства“.

Директорът на най-голямата петролна компания в страната познава много влиятелни кръгове в различни държави. Той ръководи бизнеса в продължение на дълги години, в това число и в Русия, и е известен като върл противник на санкциите срещу Москва. Западните медии го представят не по друг начин, а като „приятел на Путин“, който познава много политици и бизнесмени в Русия. Лично от руския президент Тилърсън е получил Орден на дружбата [за укрепване на отношенията между страните], а с „Роснефт“ имат толкова тясно сътрудничество, че „Ексън Мобил“ планираше да инвестира в руски находища. През 2011 г. корпорацията подписа с „Роснефт“ споразумение за съвместен добив на петрол в Арктика и в Сибир, но в момента то не се реализира заради санкциите.

Впрочем, съветничката на Доналд Тръмп Келиан Конуей наскоро заяви, че отношенията между Путин и Тилърсън не могат да се нарекат толкова близки. „Не може да се каже, че Владимир Путин и Рекс Тилъръсън „обръщат чашки с водка в местния бар“, каза тя. Но в Русия са на мнение, че новоизпеченият ключов за екипа на Тръмп член може да внесе съществени корекции в двустранните отношения с Москва. „Прагматизмът“ като цяло е едва ли не главното качество на Тилърсън, което тук си спомнят във връзка с неговото назначение.

Различен от предишните

„Ние смятаме, че този прагматизъм може да стане добра основа за изграждането на взаимоизгодни отношения, взаимоизгодни и от гледна точка на руско-американското взаимодействие, и от гледна точка на решаването на международни проблеми“, коментира кандидатурата на новия държавен секретар министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, като при това отбеляза, че президентът Тръмп също е прагматик.

На свой ред в Кремъл справедливо подчертават, че бизнесът си е бизнес, а дипломацията – съвсем друго, и че „има много голяма разлика“. „На поста държавен секретар определени симпатии несъмнено винаги отстъпват на втори план и единственото, което остава, е готовността да се демонстрира конструктивно мислене и да се проявява професионализъм“, отбеляза говорителят на президента Путин Дмитрий Песков.

Да, при цялата им привлекателност за Кремъл, в Москва оценяват острите изказвания на Тилърсън срещу антируските санкции в контекста на неговите бизнес интереси: „Неговата компания е една от малкото американски фирми, които реално пострадаха в резултат на санкциите срещу Русия – понесе определени загуби или пък има пропуснати печалби“, отбеляза в разговор с „Руски дневник“ директорът на Фонда за изучаване на САЩ „Франклин Рузвелт“ в МГУ, завеждащ лабораторията за нова и най-нова история на страните от Европа и Америка Юрий Рогульов.

И все пак Москва възлага големи надежди на бизнесмена. Тилърсън е корпоративен дипломат, който притежава огромен опит в международния бизнес и е с прекрасна „трудова книжка“; той „едва ли би се задържал на поста си в най-голямата компания в света, ако беше некомпетентен“, смята деканът на факултета по световна икономика и световна политика във Висшата школа по икономика (ВШИ) Сергей Караганов. Професорът е на мнение, че в крайна сметка Москва поне ще знае с кого си има работа: „Тилърсън, както и другите кандидати на Тръмп в областта на външната политика и безопасността, за разлика от предишните на тези постове, са а) компетентни хора и б) не са идеологизирани“.

Кандидат с интереси

Кандидатурата на Рекс Тилърсън трябва да бъде утвърдена от Сената и този избор донякъде нервира сенаторите. Преди решението да бъде огласено, слуховете за назначаването на Тилърсън не се наричаха по никакъв друг начин, освен като „провокативни“ – „приятелите на Путин“ не са популярни в Конгреса, особено сред демократите.

„Ние виждаме, че Тръмп продължава политиката си, наречена „пресушаване на вашингтонското блато“ и назначава човек, отдалечен от Вашингтон“, подчертава Рогульов. Това, разбира се, не се харесва на всички: при тази ситуация САЩ ще получат на мястото на ключов член на екипа на Тръмп човек с явен конфликт на интереси и сенаторите ще се опират на това. Политиката на смекчаване на санкциите или тяхната отмяна съществено би повишила котировките на „Ексън Мобил“.

Но докато Републиканците държат в Сената 52 гласа срещу 48 на демократите, Тилърсън най-вероятно ще бъде утвърден, защото той вече започна процеса на излизане от корпорацията, пък и санкционният въпрос очевидно няма да бъде първата му стъпка за изглаждане на отношенията. „Освен руско-американските отношения пред него стоят още маса проблеми и въпроси и не считам, че той ще се занимава с това прибързано, в едностранен порядък, без консултации с Европа. Но това, че при него политиката на САЩ ще бъде по-уравновесена – на това можем да разчитаме“, казва Рогульов.

Източник: Руски дневник

http://www.blitz.bg

function checkLoginState() { FB.getLoginStatus(function(response) { statusChangeCallback(response); }); }