Александър Ван дер Белен печели надпреварата за президент на Австрия

0
2027

Виена. Кандидатът, подкрепен от “Зелените”, привлича 53,6% от гласовете, а Норберт Хофер от антиимигрантската “Партия на свободата” – 46,4%, сочат прогнозни резултати

Независимият кандидат за президент на Австрия, подкрепен от “Зелените”, Александър Ван дер Белен води с ясна преднина в надпреварата, сочат прогнозни резултати, публикувани в неделя след затварянето на избирателните секции в страната и цитирани от Ройтерс.

Това на практика е втора победа за Ван дер Белен, след като през май той спечели 50,3% на първия тур на изборите. Антиимигрантската и крайнодясна “Партия на свободата” обаче успешно оспори резултатите заради процедурни нарушения.

Ако бъдат потвърдени, резултатите от прегласуването носят облекчение за политическите среди в Европа и реабилитират Александър Ван дер Белен, който победи Норберт Хофер от “Партия на свободата” с малка разлика през май, преди да бъде взето решението за прегласуване.

Ван дер Белен има изразена преднина пред Хофер, сочат прогнозните резултати на SORA, изготвени за държавната телевизия ORF, които включват частично преброяване на гласовете.

Според прогнозните резултати Ван дер Белен печели 53,6% от гласовете, а Хофер – 46,4%, като статистическата грешка е 1,2 процентни пункта.

Прогнозата ще бъде актуализирана по-късно днес.

“Партията на свободата” вече призна поражението на своя кандидат за президент, предаде AFP. “Искам да поздравя г-н Ван дер Белен за този успех”, заяви тази вечер генералният секретар на партията Херберт Кикъл.

Президентските избори в Австрия привлякоха вниманието на международната общност, тъй като победа на Хофер след неочаквания резултат от референдума за излизане на Великобритания от ЕС би насърчил евроскептиците от крайната десница в цяла Европа.  http://www.investor.bg