Академия „Муза“ предлага иновативни решения за превръщане на РИМ-Враца в по-атрактивно място

0
9



Академия „Муза“, организирана от Фондация „Америка за България“, разработва и предлага иновативни решения за превръщане на Регионалния исторически музей – Враца в още по-привлекателно и атрактивно място за посетителите, съобщи за БТА програмният директор на Фондация „Америка за България“ Надя Захариева. По думите ѝ това е четвърто издание на Академията, като до сега тя е била в Дряново, Благоевград и Плевен, 

В продължение на пет дни участници от цялата страна се обучават как българските музеи да поставят посетителя в центъра на преживяванията. Обученията се провеждат от трима лектори от САЩ, като всички занятия имат силен практически фокус, обясни Захариева. Участниците са разделени на групи, които в края на обучението ще представят своите предложения как Врачанският музей може да обнови залите си, а информацията за експонатите да бъде представена по любопитен и иновативен начин. 

„Нашите музеи са пълни с несметни съкровища, но ние много рядко разказваме историята. Обикновено са едни витрини и човек трудно се ориентира. А сега предлагаме хората да бъдат въвлечени да експериментират, да съпреживяват. Така ще им бъде много по-забавно и ще научат повече неща, от колкото да гледат предмети във витрина“, обясни Надя Захариева.

Тя даде пример с работата на групата, която е разпределена в отдел „Праистория“. Те предлагат като начало посетителят да бъде преведен през времевата линия назад докато стигне до 8 хил.години – тогава да бъде посрещнат от фигурите на мъж и жена, чиито скелети са открити в праисторическото селището край с. Оходен и са изложени в залата. Те ще разкажат историята си, ще предложат на госта да им помогне да изградят къщата си, да усетят фигуралната ѝ мазилка, да сготвят ястие от преди 8 хил. години, с помощта на новите технологии. Участник в групата вече е разработил приложение, чрез което всеки посетител може да си тръгне със снимка, на която е с колие с нефритения амулет, открит в същото праисторическо селище край Оходен и също изложен в залата.

„Сега правим предложенията си от хартия и картон, за да пробваме как публиката реагира на тях. Ако тя не ги одобри, може да направим модификация и когато вече музеят и общината решат да вложат средства в обновяване – да са наясно какво им трябва и веднага след това да го запълнят с информация“, обясни програмният директор.

По думите ѝ фондацията сериозно работи в посока опазване и развитие на културно-историческото наследство, помага на музейните работници да усъвършенстват знанията си чрез „Академия муза“. От този октомври с нейна помощ е открита магистърска степен за археологически и исторически изложби в музеите в Нов български университет. Фондацията също предоставя средства и експертиза на музеите за обновяване. Пример в тази посока е залата на врачанските съкровища в РИМ-Враца, обновена и открита с помощта на „Америка за България“ през миналата година. 

 

 



Източник БТА