ВСИЧКИ ОПЕРАЦИОННИ СЕСТРИ В МБАЛ В ДОБРИЧ ПОДАДОХА ОСТАВКИ, БОЛНИЦАТА Е ПРЕД КОЛАПС

0
1309

Всички операционни сестри в МБАЛ – Добрич са подали молби за напускане, научи НДТ. Според ръководството на болницата, молби за напускане на лечебното заведение са подадени от 8 операционни сестри.  „Мотивът е свързан с искане за увеличаване на възнаграждението им  в размер на две минимални работни заплати. На този етап ръководството на МБАЛ Добрич счита, че това е невъзможно да се случи, тъй като  трябва да се спазват правилата за финансова дисциплина на болницата.

До този момент са проведени няколко  срещи между двете страни.

Считаме, че в близко бъдеще ще се стигне до взаимно приемливо решение и няма да се стигне до действия, които да попречат на нормалната дейност на лечебното заведение“, се казва в официалното прессъобщение от болницата.

Предизвестието на сестрите изтича на 25 март. От операционните сестри зависят три отделения – хирургия, ортопедия, неврохирургия. Операционна сестра не се става от днес за утре, твърдят медицинските специалисти.

Според отлично осведомени източници, по всяка вероятност само 4 от подалите молби за напускане сестри ще останат да работят, ако има благоприятни преговори с ръководството на болницата.

От 1 януари 2019 г. на всички медицински специалисти – санитари, сестри и лекари, са увеличени месечните възнаграждения с по 50 лева и заплатите на сестрите от 580 лева станали на 630 лева. Оказало се обаче, че когато си получили новите възнаграждения, те били с по 100 лева по-малко, заради намаляване на здравните пътеки, обясняват медицински сестри.

Няма пари, казвали пред персонала от ръководството на болницата.

Из здравното заведение усилено се говори, че от 1 април Спешното отделение в Добрич ще работи само с 1 екип, тъй като 3 от медицинските сестри са заминали, заедно със старшата сестра. Това означава, че Спешното ще работи или само нощем, или само през уикендите, твърдят източници от болницата. Ако операционните сестри наистина напуснат, МБАЛ изпада в колапс, допълват те.

Всички опити да се свържем с д-р Светозар Байчев останаха неуспешни. Заместникът му д-р Ботев категорично отказа коментар, шефът на Спешното д-р Куртев пък е в отпуск. НДТ