XX Международен младежки фестивал „Фолклор без граници“ ще се проведе от 24 до 26 юли в Добрич

0
109
От 24 до 26 юли 2022 г. в град Добрич  ще се проведе ХХ МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ФЕСТИВАЛ „ФОЛКЛОР БЕЗ ГРАНИЦИ“. Форумът се организира от Община град Добрич и НС ЦИОФФ – БЪЛГАРИЯ (Национална секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни  изкуства към ЮНЕСКО) и е под патронажа на г-н Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич.
Тази година във фестивала ще участват 7 състава от България, Грузия, Египет, Мексико, Северна Македония и Турция:
България, Добрич – ПРЕДСТАВИТЕЛНА ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА СТУДИЯ „ДОБРУДЖА“

Детската фолклорна студия е създадена през 1989 година с цел издирване, съхраняване и популяризиране  на българския фолклор. Неин създател и главен художествен ръководител е Стоян Господинов.

През годините студията се утвърди като школа за обучение на млади хора и създаване на кадри за Професионалния ансамбъл „Добруджа“. Днес в нея се обучават над 150 деца и младежи.

В репертоара на състава влизат над 25 постановки от всички етнографски области на България, като преобладават танците от обредния цикъл на добруджанския край.

За своята 33-годишна история танцова студия „Добруджа” е реализирала над 1000 концерта и турнета, печелила е редица престижни награди и отличия. С огромен успех е  гастролирала в Германия, Испания, Унгария, Русия, Швейцария, Италия, Турция, Белгия, Англия и др.

 Грузия, Батуми – АДЖАРСКИ ДЪРЖАВЕН АКАДЕМИЧЕН АНСАМБЪЛ ЗА ПЕСНИ И ТАНЦИ „АРСИАНИ“

Ансамбълът е създаден през 1921 г. От 1961 г. той носи името на своя основател Мелитон Кухианидзе – един от най-известните артисти на област Аджария в Р Грузия, а от 2017 г. се нарича „Арсиани“ /в превод – орел/.

Вече повече от век съставът изнася концерти в страната и в чужбина, представя грузинската народна култура пред чуждестранни лица и делегации и участва в държавни събития и благотворителни дейности.

В него участват професионални певци, танцьори и музиканти, а през 1994 г. отваря врати и детската му школа. През 2016 г. Ансамбълът получава статут на академичен състав. Две години по-рано историята му е представена в специално създаден музей и в документален филм.

„Арсиани“ работи и концертира с най-известните артисти на традиционното грузинско изкуство. Той е лауреат на редица международни фестивали и конкурси и носител на престижни награди.

Грузия, Тбилиси – ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА ГРУПА „АБЖАРИ“

Съставът е основан през 1996 г. Негов художествен ръководител и хореограф е г-жа Нона Джандагашвили. От създаването си до днес танцовата група „Абжари” е концертирала в почти всички републики на бившия Съветски съюз и е участвала в редица международни форуми в Италия, Турция, Унгария, Румъния, Испания, Полща, Германия и мн. др. Съставът е награден с почетен диплом на Киевския пролетен фестивал. Той е пръв на Втория всесъюзен младежки фестивал, на Кавказкия детски фестивал „Руска зима” и на Детския фестивал във Варна – България. Лауреат е на  международните фестивали в Испания, Италия, Румъния и Турция.

Египет, Александрия – ФОЛКЛОРНА ГРУПА „ЕЛХОРРИА“

„Елхорриа“ е създадена през 90-те години на миналия век. Тя е един от най-известните фолклорни състави, които по линия на Министерство на културата на Египет представят страната в чужбина.

„Елхорриа“ включва 55 танцьори и музиканти, повечето от които са студенти и възпитаници на различни египетски университети.

Съставът е участвал в седмиците на египетската култура, както и в редица международни фестивали и конкурси в Египет, САЩ, Япония, Австралия, Южна Корея, Франция, Испания, Турция и мн. др.

 Мексико, Салтильо – ФОЛКЛОРНА ГРУПА „АЛИАНЦА“

Фолклорната група „Алианца“ започва дейността си през 1999 г. и от тогава до сега всяко лято участва в различни международни фолклорни фестивали.

Групата включва млади артисти, които реализират проекти, свързани с традициите и обичаите на местното население до 19 в. В репертоара са включени танци и обичаи от девет различни региона на страната, които се изпълняват под музикалния съпровод на мариачи. Специално място в програмата на ансамбъла е отредено на мексиканската митология – представена по неподправен и различен начин, носещ настроение, творчески плам, самобитност, емоция и заряд.

Северна Македония, Куманово – КУД „ПАНЧЕ ПЕШЕВ“

Началото на ансамбъла е поставено в далечната 1926 година. КУД „Панче Пешев“ е един от първите и най-известни ансамбли в Република Македония. Той носи името на македонския революционер, музикант и композитор Панче Пешев, загинал по време на Втората световна война.

Чрез своя репертоар ансамбълът представя и съхранява традиционния фолклор на етнографските области на страната.

За близо столетие той е участвал в много международни фестивали във Франция, Италия, Румъния, Унгария, Турция, Полша, Чехия, Испания, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия и България.

Турция, Бурса – ФОЛКЛОРНА ТАНЦОВА ГРУПА „НИЛЮФЕР“

Фолклорната танцова група „Нилюфер“ /в превод лотос/ е създадена през декември 2001 г. Тя представя народната култура на региона в Турция и в чужбина.

През творческия сезон 2006/2007 г. начело на групата застават Салих Гьокдемир и Хакан Танръовер. Те въвеждат 5 възрастови групи – детска (6-10 години), звездна (11-15 години), младежка (15-20 години), шоу група (20-35 години) и майсторска група (+ 35 години). В резултат, се увеличава броят на танцьорите, който тази година достига 350, както и на професионалистите, които за 2022 г. наброяват 60.

 ПРОГРАМА:

 24 юли 2022 г. (неделя)

 18.30 ч., пешеходна зона                             Дефиле на участниците

19.00 ч., пл. „Свобода“                                Откриване на фестивала. Концерт  на                                                                        Аджарски държавен академичен ансамбъл за                                                                       песни и танци „Арсиани“ – Грузия и на                                                                        Група за народни танци „Нилюфер“ – Турция

25 юли 2022 г. (понеделник)

 18.30 ч., пешеходна зона                             Дефиле на участниците

19.00 ч., пл. „Свобода“                                Втора фестивална вечер. Концерт на

Представителна фолклорна танцова студия

„Добруджа“, Фолклорна трупа „Елхорриа“ –

Египет и на Фолклорен ансамбъл „Панче

Пешев“ – Северна Македония

26 юли 2022 г. (вторник)

 18.30 ч., пешеходна зона                             Дефиле на участниците

19.00 ч., пл. „Свобода“                                            Концерт на Фолклорна танцова група „Абжари“ – Грузия и на Фолклорна група „Алианца“ – Мексико.  Закриване на фестивала