„UnTraditional Trio” гостува в Добрич с микс от фолклор и джаз

0
118

На 13 октомвриот 18.30 ч. в Огледалназала „Нели Божкова“ заповядайте на концерт с  авторска музика и обработки на фолклорни образци.Концертът е част от проекта “Нова музикална сцена”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ (https://ncf.bg/bg) по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“. Партньор на проекта е Община град Добрич.

Очакваме една впечатляваща формация, която вече се налага сред меломаните със своя вкус към експеримента –  „UnTraditional Trio” в състав: ХристинаБелева – гъдулка, Василена Серафимова -маримба, и ДимитърГорчаков –пиано.

Василена Сефаримова, световно признат изпълнител на маримба, обобщава замисъла на това нетрадиционно трио пред Нина Локмаджиева:

„Специфичното за нашата формация е, че и тримата идваме от различни култури – Христина Белева с гъдулката, разбира се, е повече във фолклор и етно джаз, Димитър Горчаков е с класическо образование, но се развива най-вече в джаз и композиция, аз съм с класическо образование и съвременна музика, но работя много и в джаз проекти, и в електронна музика – все неща, които смесват жанровете. По този начин и тримата сме донесли нещо от нашите хоризонти и сме опитали да направим една интересна комбинация, която съчетава наши композиции и фолклорни мотиви.Например работим по българската народна песен „Лале ли си, зюмбюл ли си”, която представяме по един по-интересен начин. Започваме с една много дълга импровизация с по-минималистично електронно звучене и в един момент изгрява като слънце “Лале ли си, зюмбюл ли си” от средата на тази импровизация. Опитваме се с лични композиции или с народни произведения да поднесем по-интересно звучене, нещо, което да е по-ново и да изненада публиката. Самата комбинация на нашите инструменти е доста нестандартна – маримба, пиано и гъдулка, даже и малко  глас използваме на моменти. Определено сме в авангардното звучене, не в смисъл на авангардно съвременно, а по-скоро самата организация, самата ни съвместна работа е малко по-различна. И има много свобода в начина ни на работа дори, защото ние се виждаме, определяме рамката, в която ще свирим, но не всичко е написано, както при една класическа комбинация. Ние се опитваме да си дадем свободата и да можем да покажем чувствата, които ще ни дойдат на момента. Имаме рамка, но цветовете и багрите ги слагаме на самия концерт.”

ПРОГРАМА:

Mirrors – музика Василена Серафимова

Нощни стъпки – музика Димитър Горчаков

Mare a Mare – музика Василена Серафимова

Дойна – музика и текст народни, аранжимент UnTraditional Trio

Слънце – музика Петър Дундаков

Дохи jazz – музика UnTraditional Trio

Детско – музика Димитър Горчаков

Лале ли си, зюмбюл ли си – музика народна, аранжимент UnTraditional Trio

Граовски портал  – музика UnTraditional Trio

 

МУЗИКАНТИТЕ:

ХристинаБелева -гъдулка

Христина Белева е изпълнител, чието музициране е деликатно, чувствено и дълбоко. В свиренето си се стреми да запази фолклорните традиции на България и Балканите и същевременно с лекота проправя пътя на един типичен фолклорен инструмент в други музикални жанрове и творчески  колаборации. Родена в гр. Айтос, Христина завършва НУФИ “Филип Кутев” в Котел и АМТИИ“Асен Диамандиев”- Пловдив. В периода 2006-2016 е солист в Национален фолклорен ансамбъл “ФилипКутев”.От 2016 и до днес е солист-оркестрант в Оркестъра за народна музика при БНР. От 2008 г. Христина е част от група„Булгара“. През 2011 създават дуо с китариста Петър Миланов, с който издават албумите с авторска музика „Нафокус“ /2011/ и „Некатиразкажа“ /2014/. През 2018 дуото участва в новия албум „BooCheeMish“ на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“. През 2011 и 2013 гъдуларката е сред музикантите, участващи в оратория „A Melancholy Beauty“ на Георги Андреев, чието представяне е в Lincoln Center, Kennedy Center и Wang Theatre. Христина участва в албума „Hiraeth“ на Lisa Gerrard & David Kuckhermann, номиниранзаГрамипрез 2019 г. в категория New Age album. От 2018 г. ХристинаБелева е асистентпогъдулка в НМА „Проф. Панчо Владигеров”  – София. Духът и на музикант-експериментатор я отвеждадонай- разнообразнипроекти: театралните представления и пърформанси на сдружение „По действителен случай“, албум с медитативна музика на Indigo Orchestra, международния проект Roots Revival Project, MyStory Of Folklore, Bellova trio, Om New Quartet, Белева/ Хаджигрудев дуо, UnTraditional duet, музикални колаборации със Spectrum Vocal Band, Aleix Tobias quartet, проект „Исторически парк“, множество студийни записи и концерти в Европа, Азия, САЩ.

Димитър Горчаков -пиано

Димитър Горчаков  свири на пиано от ранна възраст. Завършва НМУ „ЛюбомирПипков” в София, следкоето  учи класическо и джаз пиано в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ -София. Печели награди от местни и международни конкурси. Концертира в Европа и САЩ. Страстта му към импровизацията и разчупването на стилистичните граници се превръща в  основен източник на художествено изразяване, което го отвежда до много и интересни проекти и колаборации: импровизационният театър – „ТеатърХа-ха-ха Импро“, в който публиката е част от историята и създаването на момента, „Песни на Иво Димчев“, експериментални електронни проекти като„Clavexperience“, Desy& The Visual Madmen”, KanWakan, „Places“ с Живко Василев, UnTraditional Duo с Христина Белева и други.

През юни 2021 г. Димитър издава първия си солов албум „Tomorrow’s Past“ спроизведения, в коитосъчетаваджаз, фолклор и класическамузика.

Василена Серафимова -маримба

Василена Серафимова е световно известен изпълнител на маримба. Родена в Плевен, в семейство на музиканти, тя започва музикалнотоси образование на шест години  в класа по ударни инструменти на бащаси Симеон Серафимов. Завършва НУИ „Панай от Пипков“ в родния си град, след което усъвършенства своето майсторство последователно в Националната регионална консерватория във Версай в класа наСилвио Гуалда и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж в класа на Мишел Серути. Още в България Василена печели призови награди от национални и международни конкурси, сред които Голямата награда от Международния конкурс „Музиката и земята“през 2003г.През 2006 е сред финалистите на Международния конкурс за маримба в Линц, Австрия. През същата година е удостоена с Втора награда от Международния конкурс за маримба в Париж и с наградата на СПЕДИДАМ за най-добър чуждестранен студент във Франция. През септември 2007 Василена печели Втора награда на престижния Международен конкурс ARD в Мюнхен, Германия, а година по-късно и Първа награда от Петия световен конкурс за маримба в Щутгарт, Германия. От 2007 Василена е стипендиант на Фондация Banque Populaire. Тя се изявява като солист, оркестрант, камерен изпълнител – в театрални и аудиовизуални спектакли, както и музикален театър. Животът и обучението й в Париж я обогатяват и изострят интереса й към всички форми на изкуството. Желанието й да работи с други артисти е причина за нейното участие в мултимедийния проект „Пиксис”. През юли 2008 г. е сред участниците в третото издание на Международния фестивал на младите звезди в Savigny-le-Temple, в „Percussions de nuit” в град Мец и в 23-то издание на фестивала „Полиняк”. Печели световно признание в дуо с френския пианист Тома Енко, чийто съвместен компактдиск „BachMirror” е издаден от звукозаписния гигант „Sonny Clasical”.