Reuters: Трима войници са загинали при нападение на ПКК в Югоизточна Турция

0
832

Анкара. Трима турски войници са били убити, а други петима ранени при минометен обстрел от ПКК край град Чукурджа в югоизточната част на страната, предаде Reuters.

„Войниците са отговорили на огъня. В момента се извършва операция по издирването на нападателите“, предаде анонимен военен източник.
От 1984 г. насам при боевете между кюрдите и турската армия са загинали повече от 40 хил. души.

Aнкара. В Турция са арестувани 12 предполагаеми членове на младежкото крило на „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), предава Anadolu Agency. Полицията е получила информация, съгласно която предполагаемите терористи са подготвяли атака срещу силите за сигурност, която е трябвало да бъде извършена с импровизирано взривно устройство по време на празненствата по случай на Деня на Републиката. http://www.focus-news.net

Турция изтръпна, била на ръба на кървава касапница! Подробности за арестите на терористите, искали да взривяват хора

При изключителни мерки за сигурност преминава отбелязването на националния празник в Турция, арестувани са 12 души, планирали бомбени нападения по време на тържествата, предаде кореспондентът на БГНЕС. Екипите на сектора за борба с тероризма в турската столица проведоха тази сутрин операция по издирването на атентатори, за плановете на които са разполагали с предварителни разузнавателни данни.Едновременно са проверени 35 адреса, 6 от задържаните са установени членове на Ислямска държава, останалите 6 са кюрдски сепаратисти от ПКК, уточнява информационната агенция „Доган“. Над 10 000 служители от силите за сигурността са ангажирани в опазването на реда и спокойствието в Анкара, градът е блокиран, централната част е оградена с бариери в радиус от 22 километра, скенери проверяват дори войската, участваща в официалните церемонии, кръжат полицейски хеликоптери, отбелязва във фоторепортажа си в.“Джумхуриет“.

Тържествата по повод 93-та годишнина от установяването на републиката започнаха с поклонение в мемориалния комплекс на Кемал Ататюрк. „Героичната съпротива и волята отпреди 93 години, когато нацията ни обяви на целия свят победата си в освободителната борба, продължават и сега, а народният отпор срещу опита за преврат от 15 юли доказват това. Всички краища на Турция се вдигнаха на съпротива срещу опита на външни и вътрешни сили за посегателство спрямо нашата демокрация, независимост и законно правителство. Дадохме 246 жертви, 2 194 души бяха ранени, но тяхната кръв бе пролята в защита и опазване на демократичните ни ценности и постижения, имаме волята и енергията да постигнем целите си в програмата до 2023 година“, написа президентът Реджеп Ердоган в специалната книга за посещенията в музея на основателя на турската република.

В словото си пред участниците в тържеството лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу призова за всеобщи усилия за установяване на истинската демокрация в страната и се зарече, че ако за това са необходими жертви, той пръв би заплатил такава цена.

Създателите на републиката ни завещаха три революции – установиха републиката, донесоха многопартийната система, Бюлент Еджевит донесе социалната демокрация. Сега сме длъжни да бъдем готови за четвъртата революция, с която ще реализираме истинската, стойностната демокрация и трябва да изберем този път. Републиката означава свобода, равнопоставеност между половете. НРП е партията, която гарантира правото на жените да избират и да бъдат избирани, а с това право на участие в избори през 1934 г. Турция изпревари дори Франция. Републиката означава и просвещение, и свобода на мисълта, словото и изразяването. По време на Османската империя до 1923 г. броят на лекарите е едва 54 души, една на 1 000 жени имаха ниво на грамотност. Ето това обяснява какво е представлявало османството. Онези, които благодарение на принципите на републиката оглавиха държавата и сега вървят срещу нея, те са предателите на републиката“, заяви Кълъчдароглу пред митинга.

Източник: БГНЕС
http://www.blitz.bg