Статия в Politico срещу дерогацията за руския петрол в “Лукойл” послужи на народните представители като ключов аргумент тя да отпадне спешно с поправки в закона за санкциите срещу Русия, а част от материала дори намери място в мотивите на законопроекта.
  • Енергийни анализатори пред “Труд news” с прогноза за 20% ръст на горивата
  • ЕК отрече да води процедура срещу България по твърдения, че се заобикалят санкциите срещу Русия
  • Няма никаква икономическа логика

Politico ли дирижира българския парламент изразиха учудване пред “Труд news” енергийни експерти във връзка със спешните поправки в Закона за санкциите срещу Русия, с които дерогацията за забрана на ползване на руски петрол за “Лукойл” ще трябва да отпадне веднага, а не както бе решено преди по-малко от месец – от 1 октомври 2024 г.

Експерти обърнаха внимание, че дори в мотивите на законопроекта за изменение на “Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна”, с които “Труд news” разполага, въпросната статия е цитирана подробно: “Прекратяването на дерогацията от петролното ембарго изцяло и веднага ще бъде втората стъпка в лишаването на Лукойл, а оттам и на Кремъл, от допълнителните печалби за финансиране на военните му усилия в Украйна. В допълнение, на 09.11.2023 г. “Политико” публикува информация, че рафинерията на Лукойл в гр. Бургас заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол”.

Веднага в мотивите народните представители отбелязват и следното: “Това става като произвежда горива и масла от евтината руска суровина, изнася ги уж за страни извън Европейския съюз, а след това претоварва нефтопродуктите от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, след което горивата влизат в Европейската общност и стигат дори до САЩ. Така българското предприятие става част от схема за финансиране на войната на Русия в Украйна”.

Материалът на Politico е изцяло базиран на съвместно разследване на неправителствените структури Global Witness, Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (ЦИЕЧВ) и Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). В него е цитиран Кристофър Ламбин, старши съветник по разследванията на данни в Global Witness: “Независимо дали “Нефтохим” в крайна сметка нарушава буквата на руското петролно ембарго на ЕС, действията му подкопават духа на забраната. “Лукойл” продава петролни продукти в Европа, като по този начин е допринесъл с повече от 1 млрд. евро за Кремъл тази година. ЕС трябва да отстрани многобройните пропуски в забраната за внос на руски петрол и да увеличи инвестициите в прехода към чиста енергия”.

Явно политиците ни се опитват да ползват публикация в чуждо издание за извинителна бележка, но хората трябва да знаят, че мотивите за дерогацията у нас бяха, за да имаме по-ниски горива и след отпадането є цените ще скочат”, отбелязаха още енергийни анализатори.

По думите им е повече от странно как само ден след статията в Politico със заглавие “Путин натрупа допълнителни 1 млрд. евро във военния си фонд чрез вратичка в санкциите през България”, партиите в парламента се разбързаха с премахването на дерогацията.

“На този фон призивите на премиера Николай Денков първо да се извърши проверка на фактите (виж карето, б. р.), звучат повече от разумно”, коментираха енергетици, които бяха категорични, че “няма никаква икономическа логика в началото на зимата да се създава сериозна предпоставка за многократно увеличение на цените на горивата”.

Енергийни анализатори изчисляват прогнозно, че цените на горивата може да се увеличат с почти 20 процента, ако България се откаже от дерогацията и респективно в Нефтохим да не се преработва руски петрол. В края на деня и след поредните скандали в парламента на тема “Лукойл”, от Европейската комисия отрекоха да се води разследване срещу България за заобикаляне на санкциите. “Не, за момента няма процедура. Както обясних вчера (след публикацията на Politico, б. р.) и повтарям сега – ние сме в редовен контакт със страните членки за прилагането на санкциите, както с България, така и с всички останали”, заяви говорителят на Комисията Даниел Фери, цитиран от БНР в отговор на въпрос дали се води процедура срещу България и властите позволили ли са на “Лукойл Нефтохим” да спечели близо 1 млрд. евро за военните нужди на Кремъл.

Николай Денков, премиер: Виждам комбинация от верни факти с неверни допускания

Към момента няма никакви индикации, че някой от България съдейства за заобикалянето на петролните санкциите, наложени на Русия. Добре е да има проверка на ЕК на българската рафинерия “Лукойл”. Това ще даде още по-голяма сигурност, че проверката ще е съдържателна и обективна. От вчера (четвъртък, когато бе публикуван материалът в Politico, б. р.) виждам комбинация от верни факти с неверни допускания, които са представени в една доста едностранчива логическа конструкция, която лесно може да се използва за политическа употреба.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от полигона в Ново село: Късат си ризите, че ще падне правителството, става въпрос за милиарди левове

Още преди година и половина трябваше да спре да се ограбва българският народ във връзка с бензина и нафтата. И през цялото това време ни се обяснява как това не е вярно и, че това са политически закачки, а през това време бензинът и нафтата стигнаха 4 лева при дерогация на най-евтиния петрол. И сега какво се оказва – докато управлявахме ние – половината петрол е бил руски, както е правилно уралски, а в същото време по време на война, санкции и анти-Путинови настроения, преработката на руския петрол е стигнала до 100% и са реализирани огромни печалби. И са измъкнати от джобовете на българите реални левове. Кой е виновен? Кой е крив? Който носи отговорност – да си отговаря, сигурно има вратички, сигурно има пукнатинки. Това беше политиката на България вече втора година, казвам го с огромно съжаление. Знаят, че ви ограбват, късат си ризите, че ще падне правителството, ако се махне дерогацията и накрая излиза, че става въпрос за милиарди левове. Дори звучи смешно – да падне правителството, че някой извън България да продължи да се възползва.

Александър Величков, зам.-председател на “Лукойл Нефтохим Бургас”: Никой не ни вика да ни чуят

Странно е, че за решения, свързани с групата Лукойл никога не ни викат да ни чуят, заяви Александър Величков, зам.-председател на “Лукойл Нефтохим Бургас” по повод дерогацията за внос на руски петрол. Той обясни, че мощностите на рафинерията в Бургас не могат да бъдат заместени. Ако рафинерията спре, в региона ще има дефицит на авиационно гориво, и съседните страни няма откъде да го набавят, заяви Величков. Той обясни, че разчети за преминаване към неруско гориво са предадени на изпълнителната власт.

Сега корабите с руски нефт го доставят за 36 часа, а ако трябва рафинерията да купува неруски нефт ще бъдат необходими 600 часа за доставките. Затова са необходими повече съоръжения за съхранение на нефт, за да се гарантира непрекъснатата работа на рафинерията. 19 други видове нефт са ползвали в рафинерията в търсене на този, който най-добре може да замести руския.

Дерогацията ни позволява да направим плавен преход, но тезата, че като преработваме руски нефт плащаме на Русия е прекрасна дъвка, заяви Александър Величков. Но реално е обратно, с отмяна на дерогацията ще се увеличат приходите на Русия, допълни той. Величков обясни, че рафинерията в Бургас е българско дружество, с център на дейността в България и тук плаща данъци. Дружеството плаща данък свръхпечалба със ставка 60% и после продава горивата. Ако дерогацията за преработка на руски нефт бъде отменена, остава възможността за внос на руски горива. Те обаче ще бъдат произведени в Русия и добавената стойност ще остава там.

Радослав Рибарски (ППДБ), зам.-председател на комисия по енергетика в 49-ото НС: За ППДБ не е разумно зимата да отпадне дерогацията

Призоваваме НАП и Агенция “Митници” да прегледат всички сделки, които са сключени от “Лукойл” по времето на дерогацията, за да бъде изяснено дали има злоупотреби със санкциите или с условията по нея. Зимата идва, не е разумно да прекратим внезапно дерогацията на “Лукойл”.

Във връзка с това законодателството вече е ясно, че ако има такива нарушения (по материала в Politico, б. р.) може да се пристъпи към назначаване на особен управител от страна на държавата. Ние считаме, че сроковете и внезапното прекратяване на дерогацията е неразумен подход предвид това, че идва и зима, и трябва да бъдат подсигурени доставките на горива за населението. От ППДБ ще предложим, ако срокът за прекратяване на дерогацията е проблем, допълнителното му скъсяване до след зимните месеци като визира март месец. Това ни се вижда много по-разумно.

Борислав Гуцанов, БСП, пред “Труд news”: Ако има отклонения, компетентните органи да се сезират

Дерогация е важна за България, защото “Нефтохим” е едно от структуроопределящите ни предприятия в страната ни. В него работят хиляди хора и от него до голяма степен зависи както икономиката на държавата, така и цената на горивата. Колкото по-евтини горива има, толкова по-добре за всяко едно българско семейство и за икономиката на страната ни. Тази дерогация определено помага за работата на Лукойл” и за това да имаме достъп до по-евтини горива, а последното е ключово важно за България. Но ако правителството на сглобката е извършило някакви нарушения и действително има отклонения, то тогава това правителство да си носи своята отговорност и компетентните органи да се сезират. Помните, че имаше много сериозни доклади на службите, в които се казваше, че Нефтохим не може толкова бързо да премине на друг вид суровини, освен с руски петрол. Жалко, че навремето не беше изграден бързо нефтопровода Бургас-Александруполис, защото ако той беше изграден, при реверсивна връзка вече можеше да има и други възможности за доставки на горива и второ, щеше да остане само настройването на централата. Виждаме колко сме били прави, когато от БСП сме настоявали за това.

Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС: Това трябва да приключи веднага в България

За незабавно отпадане на дерогацията за “Лукойл” с широка парламентарна подкрепа се обяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Срещу това са само пропутинските партии, напомни Делян Пеевски. “Днес (вчера, б. р.) е 10 ноември и трябва да помним, че демокрацията може да си отиде точно от про-Путин партии в България”, отбеляза Пеевски.

“Оценяваме отзвука от международните разследвания като нещо хубаво, защото не бяхме чути много дълго време. Виждаме, че тези международни разследвания потвърждават че всичко, което говорим, е факт и това трябва да приключи веднага в България”, категоричен бе председателят на ПГ на ДПС. И допълни: “Защото обяснения в стил “ама това е станало навън”, “тук няма проблем”, “митниците не са констатирали такова нещо” са несъстоятелни. Е, ако не се произвежда тук, това гориво ще може ли да се изнася. Ако се спре това производство по този начин няма и да се изнася”.

Делян Добрев, председател на комисията по енергетика в 49-ото НС: Ползата за българския потребител е една кръгла нула

Всички ползи от дерогацията са за “Лукойл” и режима на Путин. Ние го повтаряме това вече една година. Радвам се, че Европейската комисия започна разследване, надявам се дерогацията да падне по възможно най-бързия начин. Денков каза, че видите ли така се заобикаляли санкциите. Ние това го говорим от май миналата година. Санкциите ги заобикаля “Лукойл” с активната подкрепа на правителството, сегашния премиер, миналогодишния премиер, както и финансовия министър.

Помните, Асен Василев без решение на МС, отиде и поиска дерогация. Някой обясни ли ни защо ни е тази дерогация?

В периода 2020-2021 г. има цели месеци, в които “Лукойл” е преработвал само неруски нефт. Опорката, че трябва нещо да се нагласи в рафинерията, за да работи с неруски нефт, е една голяма опашата лъжа. Опашата лъжа е, че има проблеми с минаването на тези танкери през Босфора. Как минават през 2020-2021 г., а сега не могат?

Това Народно събрание, подобно на предходни такива, се събира около интересите на “Лукойл”, а не около интересите на българската държава и на потребителите. Те (“Лукойл”, б. р.) трябва да имат готовност, ако решим в срок от 24 часа да премахнем дерогацията, за алтернативни доставки. Защо 24 часа? Тази дерогация не е дадена от ЕК. ЕК е дала възможност на България, ако прецени, да даде дерогация – тя е дадена с решение на МС, и със същото решение може да бъде отнета.

Ползата за българския потребител е една кръгла нула. На всички и у нас, и в чужбина им е ясно какво прикрива това правителство. В периода 2020-2021 г. над 50% от доставките на “Лукойл” са били на неруски петрол. Тогава са можели да работят в продължение на месеци с неруски петрол. Цените тогава бяха по-евтини. Спекулации с това дали ще се вдигнат цените, ако смени руския с неруския петрол, са необосновани.