Piscine Molitor, някога един от най-модерните обществени плувни басейни в Париж, стана на 93 години, а отвори отново през 2014 г.  – 85 години след като парижани за първи път влязоха в него от кабини в стил арт деко. Този път обаче е част от луксозен хотел – и един ден плуване струва близо 200 евро.

Колко шик е бил някога Piscine Molitor, може да се съди по факта, че олимпийският златен медалист от САЩ и бъдещ актьор в Тарзан, Джони Вайсмюлер, е бил спасител тук.

Беше спечелил три златни медала на Олимпийските игри в Париж през 1924 г. и два в Амстердам през 1928 г., но прекара един сезон в Молитор, давайки уроци по плуване и спасявайки къпещи се в беда.

Междувременно басейнът, гребните машини и ударните топки на Молитор му помогнаха да остане в правилната форма, за да получи ролята на Тарзан няколко години по-късно.

Десетилетия по-късно жените редовно ходеха голи до кръста, както и мъжете, и Молитор бавно се разпадна, превръщайки се – след затварянето си през 1989 г. – в място за рейвове и платно за графити.

Баните са предназначени да приличат на океански кораб с различни нива, бели парапети и кръгли прозорци. Имаше покрит вътрешен басейн за използване през зимата и открит басейн с пясък за слънчеви бани.

В романа на Ян Мартел от 2001 г. „Животът на Пи“ едноименният герой е наречен Писин Молитор, защото баща му искал душата му да бъде чиста като водата в басейна – приятел на семейството плувал там, докато бил в Париж. (Той променя името си на Пи, заради грубите шеги за “Piscine”, на които е бил подложен в индийското си основно училище.)

Един исторически момент, който се случи там, беше фотосесия през юли 1946 г., когато модерните бикини бяха разкрити на света за първи път.

Моделът беше някогашната гола танцьорка Мишелин Бернардини – за която тогава се казва, че е получила повече от 50 000 развълнувани писма от фенове.

Но Молитор се помни и от парижани с превръщането му през зимата в пързалка.

„Спомням си едно доста затворено, много претъпкано място, свикнахме да се въртим безкрайно, безпокоейки се един на друг“, казва Корин Ледерих, парижка ученичка през 1958 г.

„Това беше място, където богатите деца от 16-ти район и Булон-Бианкур се събираха. Всички момичета носеха жилетки с кръгла яка, закопчани на гърба, и шалове Hermes, кръстосани отпред и завързани на гърба им.“

Други са предоставили на Молитор спомени от училищни екскурзии до басейна.

„Беше невъзможно да скрием удоволствието си да скочим шумно в специалния автобус, изпращан от гимназията Saint-Jean-de-Passy всеки вторник“, гласи един спомен от 1961 г.

„Пристигаме, втурваме се през входната врата и се втурваме в малките ни съблекални, подредени и еднакви. За нас отиването в Молитор означава преди всичко без класна стая, без домашна работа и онази фантастична атмосфера… Учителите Бърбън и Сантини, връщат ни в ред с техните пронизителни свирки.”

Друг си спомни юношески флирт. „Бягаме, когато ни е забранено, викаме, толкова сме щастливи, че оставаме без дъх. Понякога минаваме покрай някоя красива демоазелка, плуваме до тях, разменяйки погледи.“

В средата на 80-те години фотографът Gilles Rigoulet започва дългосрочна работа, снимайки Molitor и други басейни в Париж, Франция и света.

Неговите изображения разкриват свободата, на която се радват парижките плувци по онова време.

„Бягахме и бомбардирахме, децата скачаха. Коси и голи гърди бяха навсякъде, беше време на забавни басейни, изключително живи“, спомня си той.

До 1989 г. обаче 60-годишната сграда се руши. Град Париж нямаше средства, за да го направи безопасен, така че затвори. Използването му като ледена пързалка вече е преустановено преди 11 години.

Комплексът щеше да бъде превърнат в жилища, докато местни активисти не се намесиха, за да го спасят. SOS Molitor провеждаше случайни събития за набиране на средства за очакваното бъдещо възкресение, но през останалото време празната сграда беше магнит за младите хора – включително графити артистите.

„Започването на графитите беше отвън и градът не прие това, така че беше боядисан“, казва Клод Уейл, 87, чиято история на баните ще бъде публикувана тази седмица.

„След това все повече и повече хора се катереха по покрива, за да дойдат да направят графити вътре.“

Един рейв през 2001 г., на френския техно колектив Heretik, привлече тълпа от 5000 души.

Елегантният нов хотел Molitor е включил някои от характеристиките на оригиналната сграда, включително някои витражи в стил арт деко и цвета на фасадата “жълто танго”. Но това е много по-ексклузивно, отколкото когато и да било преди.

За много парижани обаче това е бъде непозволен лукс. Хората могат да използват басейна, ако останат в хотела (от 215 евро на вечер), се присъединят към клуб Molitor (3000 евро на година) или платят за еднодневно членство (150-180 евро).

А ето и снимки от съвременния Molitor :

  • Басейнът на Тарзан