ЛАГО МАДЖОРЕ – ПЕРЛАТА НА ИТАЛИЯ

0
4534

 

Италианските езера – мечтата на всеки пътешественик, който иска да се докосне до красива природа, изящно изкуство и да се зареди с невероятни положителни емоции.

Езерото Лаго Маджоре е второто по големина италианско езеро. То впечатлява с уникалния си планински климат, който е толкова мек, че позволява да виреят по крайбрежието му екзотични растителни видове, които иначе няма как да бъдат срещнати на тази географска ширина. Лаго Маджоре се намира близо до Милано. 80% от площта му е разположена в Италия, а другите 20% принадлежат на Швейцария. „Маджоре“ означава „голям“, „лаго“ е езеро.

Цялото езеро Маджоре е осеяно с красиви градчета, в които човек се влюбва от пръв поглед и завинаги.Едно от тези вълшебни местенца е Стреза. Градчето от векове привлича европейската бохема, която тук се чувства като у дома. Курортът е любимото място на писатели, художници, музиканти, милионери и авантюристи, които идват през студените месеци да карат ски, а през топлите – да правят тен, да плуват и да се наслаждават на разходки с лодки в индигово сините води на езерото Маджоре.

Архитектурният диамант на Стреза е хотел GrandHotelDesIlesBorromees, който повече от 150 години посреща звездни гости от цял свят. Легендарният хотел е увековечен от самия Ърнест Хемингуей в “Сбогом на оръжията” – един от най-въздействащите антивоенни романи на всички времена. Героят му Фредерик Хенри среща голямата си любов Катрин Баркли точно в GrandHotelDesIlesBorromees. И наистина, хотелът е толкова великолепен, че настройва на романтична вълна и разпалва и най-смелите мечти.

Точно срещу Стреза се намират Боромеовите острови – архипелагът от три острова, собственост на аристократичната фамилия Боромео – Изола Белла, ИзолаМадре и Изола деПескатори. Най-близо е Изола Белла – въпреки че е вторият по големина, островът с право е наречен перлата на Лаго Маджоре. До Изола Белла се стига с корабче, което тръгва от пристана на Стреза. Пътуването е няколко минути, а корабчето акостира точно под двореца.

През 1632 година Карло IIIБоромеозапочва да строи двореца като подарък на любимата си съпруга ИзабеллаАдда. Първоначално дворецът е бил наричан с пълното си име, но постепенно е приел краткото Белла – Красивия остров.

Просторният бароков дворец на графовете Боромео е пищно декориран с красиви старинни мебели, живопис, фламандски гоблени, полилеи от Муранско стъкло. Запазени са всички зали – Балната, Тронната, Оръжейната. Специално внимание заслужава и стаята на Наполеон, който няколко пъти е гостувал в двореца заедно с Жозефина. Тук се намира и пианото на Наполеон, на което той е свирил в свободното си време. Задължително трябва да се видят и така наречените пещерни помещения. Те се намират в подземието на двореца и представляват една изумителна приказка от речни камъчета, мозайки, мрамор и раковини. Пещерните помещения са служили за прохладен отдих през летните месеци.

От подземията се излиза в най-атрактивната част на двореца: градината, разположена на десет цветни тераси. Градината е проектирана от Анджело Кривели и Карло Фонтана. Асиметричните тераси оформят голяма пресечена пирамида. Предната част представлява Амфитеатър, украсен с герба на фамилия Боромео, а на върха е и символът на фамилията – еднорог. По стъпалата към отделните тераси са наредени кашпи с екзотични растения. От върха на последната тераса се открива спираща дъха картина към езерото и към останалата част от градината. Минавайки от другата страна, през лимонени дървета, спираме пред изумителна цветна гледка, гарнирана с езеро с лилии и обособени кътчета за почивка.

Из градината свободно се разхождат бели пауни, които, оказа се, от векове са постоянни обитатели на Боромеовите острови. Дали от високомерие към туристите, или пък него ден стачкуваха, пауните изобщо не се впечатлиха от нашите призиви и не рачиха да разперят прелестите си.

Точно до градините изпиваме по едно италианско кафе, минаваме през въртяща се еднопосочна врата към традиционните сергии със сувенири и с корабчето се отправяме към другия остров – ИзолаМадре – най-големия, наричан още островът-майка, също собственост на фамилията Боромео.

ИзолаМадре е почти изцяло зает от ботаническа градина с изключително красиви и редки растения от близки и далечни земи, където свободно се разхождат фазани и пауни. Островът е собственост от 1501 г. на старата аристократична фамилия Боромео, която управлявала областта през XV – XIX век. През XVI век Боромео построяват резиденция-дворец и отглеждат на острова плодове, маслини и цитруси. В края на века започва и изграждането на градините.

От 1978 г. ренесансовият дворец е отворен за посещение. Мебелировката е събрана от различни имения на фамилията и възстановява историческия дух на епохата. Забележителни са Приемният салон, Залата на сезоните, многобройните картини и произведения на изкуството, колекцията от ливреи, порцеланови кукли и особено колекцията от декори и марионетни кукли за куклен театър за възрастни, любимо забавление на висшето общество през XVII – XIX век.

Дворецът е заобиколен от парк в английски стил, простиращ се на площ от 80 000 кв. м. Паркът – ботаническа градина в английски стил започва да придобива сегашния си вид от началото на XIX век и е прочут с великолепните си азалии, цъфтящи през май, с екзотичните растения, събрани от различни географски области на планетата: банани, камелии, евкалипти, палми, които могат да виреят благодарение на особено мекия микроклимат на Лаго Маджоре. В парка се издига най-старото дърво в Европа – кашмирски кипарис, на повече от 200 години. В нощта на 28 срещу 29 юни 2006 година, силна гръмотевична буря връхлита ИзолаМадре и с невероятна мощ разрушава целия парк пред двореца. Унищожени са изключителни ботанически видове, сред които рододендрони и магнолии. Поразен е и големиятКашмирски  кипарис. Благодарение на невероятните умения на служители от острова, дървото е възстановено в предишния си вид и днес гордо стои на стража пред двореца, поддържано от стоманени въжета.

Заради ограниченото време, не успяхме да посетим най-скромния от островите – Изола де Пескатори.Занегосетвърди, че е прочут с вкуснатасирибеначорба и всякаквикулинарниизкушения.

Изола Белла и ИзолаМадре стигат, за да кажем с чиста съвест, че са съвършените места, в които по стряскащо идеален начин си съжителстват природа, архитектура и южняшкото гостоприемство. С една проста дума – рай! НДТ

ОЩЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ