Анкара. Турция планира да върне 1 млн. мигранти обратно в Северна Сирия и ще отвори отново мигрантските пътища към Европа, освен ако не получи адекватна международна подкрепа за плана си, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
„Нашата цел е поне един милион от нашите сирийски братя и сестри да се завърнат в зоната за сигурност, която ще формираме по южната ни граница“, заяви президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.
Коментарите идват, докато Турция оказва натиск върху Вашингтон за по-нататъшни отстъпки над дълбочината и надзора над планираната зона за сигурност в североизточната част на Сирия. Позициите на Анкара от своя страна се намират под нарастващ натиск в Идлиб, където подкрепяната от Русия правителствена офанзива притиска сирийския север.
„Казваме, че трябва да създадем такава зона за сигурност, че да можем да изграждаме градове тук вместо палаткови лагери (за завръщащите се мигранти)”, каза Ердоган.
„Осигурете ни логистична подкрепа и ние можем да изградим жилища на 30 км дълбочина в Северна Сирия. По този начин можем да осигурим условия за нормален живот за мигрантите. ”
„Това или ще се случи, или в противен случай ще трябва да отворим вратите“, каза още президента.
„Или ще ни окажете подкрепа, или ще ни извините, но ние няма да носим тази тежест сами. Не успяхме да получим помощ от международната общност, а именно от Европейския съюз.”, завършва изявлението на Ердоган.  http://focus-news.net

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
 3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 5. БЪЛГАРИТЕ
 6. РИБОЛОВ
 7. ГЮВЕЧ
 8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 9. България – Китай 中国保加利
 10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
 11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 13. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА