Kathimerini: България е най-добрият приятел на Гърция в геополитическата игра в региона

0
103

©

Номинацията на България за почетна страна на тазгодишния Солунски международен панаир – най-големият търговски панаир в Гърция, който се провежда всяка година в северния пристанищен град – може да е изненада на пръв поглед. Това е чест, която обикновено се запазва за страни с мощна икономика и значителен инвестиционен интерес в приемащата страна, като предишните отличени са Съединените щати, Русия, Китай и Обединените арабски емирства. Някои може би са очаквали, че страна като Франция, Германия или Индия ще получи титлата тази година, пише Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.

Вместо това град Солун е окичен с български знамена. Случайно? Едва ли, защото България е най-близкият съсед и приятел на Гърция в геополитическата игра, която се разиграва в региона.

В интервю тази седмица за държавната Атинско-македонска информационна агенция (АНА-МПА), докато присъства на откриването на павилиона на страната си в TIF, българският президент Румен Радев отбеляза, че “България и Гърция образуват стратегическа ос на стабилност, която осигурява стабилност и перспективи за устойчиво развитие и растеж за целия регион“.

Той не беше дипломатичен с това допълнение към добър съсед, който почете страната му на най-важния й търговски панаир, а описваше реалност, която се оформя: Гърция и България наистина се превръщат в най-надеждните стълбове на Запада на Изток Средиземно и Черно море.

С изграждането на стратегически проекти (тръбопроводът за втечнен природен газ IGB, магистрали, връзки от гръцките пристанища до българското крайбрежие) те представляват енергийна и транспортна ос в бързо променящ се регион, който се стреми да допринесе за усилията на Европа да се откаже от руския газ и усилията на международната корабна индустрия да не се обвързва с турската геостратегическа експлоатация на Босфора.

Руският експанзионизъм, както се проявява в нахлуването му в Украйна, и нарастващата алчност за Черно море от страна на руския президент Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Тайип Ердоган, тласкат България, членка на НАТО и ЕС, по-близо до Егейско море и я привързват по-силно към своя южен съюзник Гърция.

Както се развиват нещата в момента, Гърция и България имат нужда една от друга. Президентът Радев призна, че страната му проявява голям интерес – наред с други – към плановете за развитие и управление на северните гръцки пристанища Кавала и Александруполис и особено по отношение на блокираните търговски пътища в Черно море в резултат на войната в Украйна .

Той отбеляза още, че Гърция не може да разгърне напълно своя потенциал в енергетиката, транспорта и други области без България, поради което двете страни трябва да останат единни.

Отвъд двустранните икономически връзки, следователно, почитането на съседната страна в TIF има още по-големи последици.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник