ISW: За Путин ще бъде трудно да поддържа стабилността в Чечения без Кадиров

0
126

©

За руският президент Владимир Путин ще бъде трудно да поддържа стаилността в Чеченската република без Рамзан Кадиров, това се посочва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW).

“Продължителната загриженост за здравето на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров в руското информационно пространство подчертава зависимостта на руския президент Владимир Путин от Кадиров за продължаване на стабилността в Чечения. Съобщава се, че украинското Главно разузнавателно управление (ГУР) има информация, че Кадиров е бил в кома на 15 септември, което предизвика слухове за лошото здраве на чеченския командир сред руски военни блогъри и вътрешни източници. Кадиров отрече слуховете за здравето си във видео, публикувано на 17 септември”.

Анализаторите допускат, че “дестабилизирането на управлението на Кадиров в Чечения би било голям удар за режима на Путин, отчасти поради това колко централизирано е управлението и стабилността в Чечения”.

“Кадиров и други руски официални лица са загрижени, че продължаващите слухове за здравето му ще се отразят контрола над републиката, а от там и на дългосрочната стабилност на властта на Путин”.

Ключови изводи в доклада на ISW:

На 17 септември украинските военни освободиха Клещеевка южно от Бахмут и продължиха успешни настъпателни операции в други райони на Бахмутското направление.

В нощта на 16 срещу 17 септември руските войски нанесоха поредна серия от удари с БПЛА и крилати ракети в Южна Украйна.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун завърши посещението си в Русия на 17 септември и получи няколко единици военна техника от губернатора на Приморския край.

Опитите на руското министерство на отбраната да подчини ЧВК “Вагнер” насърчават руските власти да подкрепят по-открито военните хунти в Западна Африка.

На 17 септември руските войски проведоха настъпателни действия на границата Купянск-Сватов-Креминна, в района на Бахмут и на направлението Авдеевка-Донецк.

Украинските сили също продължиха контранастъпателните операции в западната част на Запорожка област.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник