• През последната година обемът на контрабандата от Украйна към Полша се е увеличил значително. Според Interia оръжия, боеприпаси, превозни средства влизат нелегално в страната. Всичко това говори, че украинските престъпни групировки се чувстват тук като у дома си, пише полското издание.

През последната година се увеличи контрабандата на фалшиви документи от Украйна в Полша, главно разрешения за пребиваване и шофьорски книжки. Но това, пише Interia, не е всичко: през 2022 г. се наблюдава увеличение на контрабандата на боеприпаси, оръжия, наркотици и превозни средства, докато намалява контрабандата на други стоки, включително акцизни продукти и валута, съобщи ИНОTV.
Както продължава порталът, фалшиви шофьорски книжки се използват от така наречените куриери, които прехвърлят мигранти в Западна Европа.
„ Има забележимо увеличение на броя на престъпленията в Полша, свързани главно с миграцията и фалшифицирането на документи “, потвърждава заместник-министърът на вътрешните работи и администрацията Мачей Вонсик.
Полша води преговори за изменения на споразумението за преследване на организираната престъпност, подписано с Украйна през 1999 г. Варшава иска нейните разпоредби да бъдат в съответствие с новата реалност, която руската NWO провокира в Украйна.
„ Отварянето на границата доведе до факта, че наред с бежанците в Полша влизат и хора, които искат да спечелят от конфликта, контрабандират хора или стоки. Следователно договорът трябва да бъде преформулиран така, че да бъде не само дипломатичен, но и да позволява ефективно преследване на престъпни групи “, казва Марек Бернацки, депутат, бивш ръководител на Министерството на вътрешните работи.
Според публикации в медиите контрабандата на автомобили, както и на оръжия и боеприпаси, се е увеличила с 50% – от 1438 оръжия и боеприпаси през 2021 г. на 8382 през миналата.
Както отбелязва порталът, украинците водят статистиката на забраните за влизане в Полша от много години. Миналата година повече от 21 хиляди граждани на Украйна не бяха допуснати в страната, включително повече от 2,8 хиляди поради заплахи за сигурността.