С ВЯРА, ЧЕ БЪДЕЩЕТО ЗАВИСИ ОТ НАШИЯ ДУХ, НАШИЯ ТРУД И НАШАТА ВСЕОТДАЙНОСТ /УЧИЛИЩЕ „НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ“ – ДОБРИЧ – НА 65 ГОДИНИ/

0
1822

За празника, за неуморната работа, за децата, мечтите и стремежите – разговор с директора на училището ТОШКО КЕРАНОВ

         – Г-н Керанов, много или малко са 65 години?

          – В човешкия живот това са години на мъдрост, познание и опит. В живота на едно училище това са години на израстване и доказване на училищния колектив пред обществото. Защото от тук, от училището тръгва онова начало, от което водят пътеките на знанието, бележещи възхода на една нация.

         Вече 65 години ОУ „Никола Йонков Вапцаров” в град Добрич създава личности, поели своя път в живота като учители, лекари, инженери, достойни и уважавани граждани. В този смисъл, годините са един път. И аз смело мога да кажа, че той е достойно извървян от поколения ученици и учители на нашето училище…

         – Ако обърнете поглед назад във времето…

– В далечната 1953 година на мястото на стари постройки в град Добрич е издигнат красиво и модерно училище – Училище №5. Първата учебна година са открити 10 паралелки в начален курс. Материалната база се обогатява, след пет години вече са оборудвани кабинети по физика, химия, биология и се увеличава броят на паралелките, а от 7 декември 1959 г. Училище №5 официално носи името ОУ „Никола Йонков Вапцаров”.

         Всяко начало е трудно, но всичко се постига с ентусиазъм, желание и постоянство. За щастие училището винаги е разполагало със способни, талантливи и трудолюбиви учители и ученици. Тук е мястото да отбележим и ролята на родителите, винаги откликващи на нуждите на училището. И така 65 години!

         – А какъв е днешният ден на училище „Н. Й. Вапцаров“?

 – Десетки имена преподаватели определят мястото и статуса на училището в общината и региона с творчеството и труда си. Трудна задача е да се изброят имената на възпитаниците на училището, които и до днес го наричат „Нашето родно училище”.

          В момента в училището се обучават 178 ученици в 7 паралелки и една подготвителна група. Учителският колектив се състои 17 преподаватели – висококвалифицирани, възрожденци по дух, отнасящи се отговорно към нелеката задача да постигнат високи резултати от своя труд в условията на съществуващата реалност.

         – Какви са основните приоритети на колектива, за който говорите с такова уважение?

– Приоритет в дейността ни са: издигане равнището на работа по всички учебни дисциплини, работа по проекти и разбира се – подготовката за успешно явяване на учениците от IV и VII клас на външно оценяване. Можем де се похвалим и с отлично представяне в областта на спорта;

– Споменахте работа по проекти. Бихте ли споделили повече?

– Много се гордеем с факта, че наистина активно участваме в национални и международни програми и проекти. Те са много. Трудно ми е даже да ги изброя:

2013-2014 година: Участие в Европейски Проект „Успех“ със следните групи: „Да успяваме заедно“, „Денс айробика“, „Славееви гласове“, „Общуване чрез танци“, „Семейни празници и традиции“, „Забавна математика“, „Родолюбие“. Участие в Национална програма „С грижа за всеки ученик“ с групи по БЕЛ и математика – начален етап.

2014-2015 година: Участие в Национална програма  „С грижа за всеки ученик“ – с групи по математика и БЕЛ в начален етап. Участвахме и в продължението на Европейски проект „Успех“ със споменатите вече групи от 2013-2014 година.

2015-2016 година: Участие в Национална програма „С грижа за всеки ученик“ с групи за преодоляване на обучителни трудности по БЕЛ и математика в начален и среден етап.

2016-2017 година: Участие в Европейски проект „Твоят час“ с групи: „Аз обичам да чета“, „Английски език“, „Родолюбие“, „Да спортуваме в отбор“, „Танцувай с мен“, „Български традиции“, „Малко художници“, „Рационално хранене“, „Чета, разказвам и творя“, „Българският – лесен и интересен“, „Приятели с буквите“, „Хандбал“, „Играя и уча математика“. Същата година участвахме и в Национална програма „С грижа за всеки ученик“ с групи по БЕЛ, математика и английски език.

2017-2018 год.: Участие в продължението на проект „Твоят час“ със споменатите от предходната година групи, които са групи с обучителни трудности и групи по интереси. Участвахме и в НП „С грижа за всеки ученик“ с групи по БЕЛ и математика в начален и среден курс.

2018-2019 година: Участие с групи във връзка с Наредбата за приобщаващо образование – „Хандбал“, „Театрално студио“, „Тенис на маса“, „Здравословен начин на живот“, „Сръчни и можещи“, „В дигиталния свят“, „Занимателна география“. На 02.05.2019 г. стартирахме дейности по Европейски проект „Подкрепа за успех“ с групи по математика и БЕЛ в начален и среден етап, с група по английски език – 5 кл., човекът и природата в VІ клас. Участваме и в НП „С грижа за всеки ученик“ с групи по БЕЛ и математика в начален и среден етап.

През споменатите години участвахме и в Национална програма  „Обогатяване на училищната среда“, като изградихме две игротеки на обща стойност 16000 лв. за учениците от начален и среден етап. Също така участвахме и в инициативата за олекотяване на учениковите раници, като закупихме шкафчета за всички ученици в училище на обща стойност 5200 лв.

– Видимо се гордеете и с постиженията на Вашите възпитаници в областта на спорта.

– Определено. И ако трябва да ги изброя, тук също ще се получи един дълъг списък:

2015-2016год.: ІІІ място на волейбол – момчета V-VІІ кл. На общинско първенство

2016-2017 год.: Участие в лекоатлетически турнир „Атлетите на Добруджа“, където завоювахме 1 сребърен и 1 бронзов медал в дисциплината скок дължина.

Участие в турнир по мини-хандбал в гр. Кубрат, чиято инициатива е от националния спортен календар. Там бяхме наградени с Плакет за постигнати добри резултати. Същата година заехме ІІІ място в общинското първенство по волейбол – момчета V-VІІ клас.

2017-2018 год.: Завоювахме златен и сребърен медал в лекоатлетическия турнир „Лекоатлетите на Добруджа“ в дисциплините дълъг скок и 50 м гладко бягане. Организирахме състезание „Бързи, смели, сръчни“, като гостуващ отбор ни бяха учениците от ОУ „Й.Йовков“ – гр. Каварна. Завоювахме ІІ място – момичета и момчета на общинско първенство по хандбал.

2018-2019 год.: Завоювахме ІІІ място с хандбалните отбори – момичета и момчета на общинското първенство. И ІV място в междуградски турнир по хандбал, провел се в гр. Кубрат по линията на спортните клубове.

– А как посрещате юбилея?

– В чест на 65-ата годишнина на ОУ „Никола Й. Вапцаров“ обновихме сградата: боядисахме фоайетата на 3-те етажа, коридорите и няколко класни стаи; боядисахме фасадата на училището; изграждихме ограда в източната част на двора; ремонтирахме и боядисахме оградата на училището; цялостно подменихме 100 кв.м покривна конструкция; поставихме пана на спортната площадка…

Всичко това го извършихме със собствени финансови средства, реализирани от преходни остатъци от бюджета на училището.

– Как ще отпразнувате юбилея?

– Предвидили сме много инициативи. Издадохме юбилеен вестник „Вяра“, в който се опитахме да направим една ретроспекция на живота на Вапцаровци през изминалите години. Днес /13 май/ по класове сме предвидили преписване на стиховете на Вапцаров; За утре е насрочено състезание по математика; за сряда – състезание по български език; На 16 май ще се проведат две приятелски срещи по хандбал със ХК „Добруджа”. А в петък – на 17 май е Юбилейният концерт – с начало 9,30 часа, в училището.

– Какво ще пожелаете на всички, които са свързали живота си с училище „Н.Й„Вапцаров“?

– Първо искам с голямо уважение да поднеса своята благодарност на всички бивши директори, заместник-директори и учители – за всеотдайността, за себеотдаването, да бъдат съхранени традициите и авторитетът на училището. Високоблагородна, с нищо незаменима и несъпоставима е мисията на българския учител. На него са поверени нашите деца, най-скъпото, което има България – нейното бъдещо! Колеги, поздравявам ви с празника и ви изказвам своята лична благодарност!

    Благодарност и уважение към всички родители и ученици! Желая на вас и всички, които в бъдеще ще прекрачат прага на ОУ „Никола Йонков Вапцаров” здраве и стремеж към успехи!

    Нека продължаваме да вървим напред и да градим заедно себе си и училището, защото семената, посяти днес от нас, ще покълнат със златни кълнове в бъдещето на България!