FT: Разочарованието на Балканите нараства от бързия път на Украйна към членство в ЕС

0
111

©

ЕС обеща да ускори процеса на членство на шест страни от Западните Балкани – Сърбия, Косово, Черна гора, Албания, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Сърбия е разочарована от пързия темп, с който Киев получи статут на кандидат за членство в блока, пише Financial Times.

Сръбският президент Александър Вучич заявява в интервю за американския вестник, че ЕС никога не е подкрепял Сърбия така, както Украйна.

Киев подаде молба за членство в ЕС през февруари 2022 г. и получи статут на кандидат за членство четири месеца по-късно, докато Белград трябваше да чака повече от четири години за началото на преговорите за присъединяване към ЕС, след като подаде молбата си.

“Нямам нищо против украинците”, заявява Вучич. “Нивото на подкрепа на ЕС за Украйна, както и предоставянето на статут на кандидат за членство в ЕС в рамките на една година след подаването на молбата и потенциалното започване на преговори за членство в ЕС през следващата година ни показва, че ние никога не сме имали подобна подкрепа”.

Президентът е добавил, че забавянето на процеса на присъединяване на страната към ЕС не отразява реалното състояние на нещата в Сърбия. Според него страната е “в много по-добро състояние от Румъния и България през 2007 г., когато те се присъединиха към ЕС”.

“Ние (чухме) за 2025 г., а сега е 2030 г…, това са седем години. Кой знае какво ще се случи след седем години? Сега ЕС не е способен да приема повече членове, отколкото преди. Има 10 чисти донори и 17 държави, които приемат техните пари. Нито една от тях не би искала да има повече членове в списъка си”, заявява сръбският президент.

Володимир Зеленски подписа молбата на Украйна за членство в ЕС на 28 февруари 2022 г. На срещата на върха в Брюксел на 23 юни 2022 г. държавните и правителствените ръководители на ЕС одобриха предоставянето на Украйна и Молдова на статут на кандидати за присъединяване към съюза. В препоръката си за предоставяне на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС Европейската комисия постави седем условия. Съдебната реформа е най-сложната сред условията на ЕС: украинското правителство трябва да реформира Конституционния съд, да завърши промените във Висшия съвет на правосъдието и Висшата квалификационна комисия на съдиите, както и да продължи борбата с корупцията.

Получаването на статут на кандидат за членство е само началото на един доста дълъг път към присъединяването към ЕС. Турция е със статут на кандидатка от 1999 г., Северна Македония – от 2005 г., Черна гора – от 2010 г., а Сърбия – от 2012 г. Последната страна, която се присъедини към ЕС досега е Хърватия – това стана през 2013 г., като процесът отне десет години.

Очаква се въпросът за разширяването на ЕС да бъде обсъден на есенната среща на върха на ЕС.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник