F-16 vs МиГ-29: Пълен разбор  и Топ 5 на главните разлики

0
111

©

Украйна може да получи многоцелеви изтребители F-16 тази година. Те са създадени приблизително по същото време като съветските МиГ-29, които са на въоръжение във ВВС на страната. РБК-Украйна публикува сравнение на двете машини и посочва главните различия между тях. Материалът е представен без редакторска намеса от “Фокус“.

Конкуренти в своя клас

И двата изтребителя принадлежат към 4-то поколение бойна авиация, създадени са за приблизително едни и същи задачи. На пръв поглед си приличат по размери и летателни характеристики.

По-специално, дължината на F-16 Fighting Falcon (боен сокол) е малко повече от 15 метра в сравнение със 17 метра за МиГ-29. Без гориво и въоръжение американският самолет тежи 9,5 тона срещу почти 11 тона за съветския.

И двата имат почти еднаква скорост: 2410 км/ч за F-16 срещу 2450 км/ч за МиГ-29. Също така имат една и съща достижима височина от 18 км.

Що се отнася до бойния радиус, тук предимството на съветските самолети е 700 км срещу 500 км. Предимствата на МиГ-29 включват и по-висока маневреност в близък бой.

Но за разлика от F-16, този самолет не е модернизиран от началото на 80-те години, счита се за остарял, докато “американецът” е претърпял няколко модификации. Днес той има около 15 вариации, последните от които все още се произвеждат за износ.

Топ 5 на основните разлики

Идентификация на целта

В изтребителната авиация предимство има този, който пръв открие противника. Следователно за въздушния бой оптичната видимост е от голямо значение. В челна проекция F-16 отговаря на по-малкия МиГ-21 и на разстояние над 3 км е почти невъзможно да се забележи визуално.

Освен това американският самолет има по-добра видимост от кабината, благодарение на сенника. А недостатъците на МиГ-29 включват гъста димна струя в някои режими на полет, както и термично петно ​​от два огромни двигателя, което го прави ясно видим за системите за противовъздушна отбрана.

Но това, което прави F-16 още по-добър, е неговата авионика. Съвременните версии са оборудвани с радар AN / APG-83, който може едновременно да проследява до 35 цели и ви позволява да стреляте по 8 от тях. В същото време целите могат да бъдат

©

както във въздуха, така и на земята, няма нужда да превключвате режимите.

В същото време радарите дори на модернизираните МиГ-29 (на въоръжение в Русия) проследяват до 10 цели и позволяват да се атакува само една. И те са напълно неспособни да откриват наземни цели. Освен това пилотът трябва да освети въздушната цел с радар, докато не бъде унищожена.

Номенклатура на оръжията

F-16 има широка гама оръжия на свое разположение, включително различни видове ракети, управляеми и неуправляеми бомби:

ракети въздух-въздух – базови AIM-7 и AIM-120 AMRAAM. В последната модификация тези ракети могат да поразяват цел в режим на самонасочване на разстояние до 180 км

ракети въздух-земя – щурмова AGM-65 “Maverick”, AGM-84 “Harpoon” за атаки на кораби и противорадарна AGM-88 HARM. А крилатата ракета AGM-158 JASSM в базовата си версия е способна да достигне цел на разстояние 370 километра

авиационни бомби – регулируеми, свободнопадащи, запалителни и касетъчни бомби

МиГ-29 има по-голям обсег от самолетно оръдие и по-голям калибър, въпреки че F-16 има по-голям боекомплект – 511 снаряда срещу 150. Съветският изтребител използва два вида ракети въздух-въздух и може също изстрелват неуправляеми ракети по наземни обекти и свободно падащи бомби. Но и тук той има слабости, тъй като е в състояние да повдигне 2,2 тона полезен товар срещу над 8 тона за F-16.

С украинските МиГ-29 положението е по-лошо, те са въоръжени с остарели ракети с полуактивна глава за самонасочване.

“Те няма да могат да се бият с руски изтребители при равни условия… Руснаците (модернизираните в Русия самолети) имат 4++ с най-добрите радари, най-доброто електронно оборудване и ракети, които работят според съвременния принцип – изстреляй и забрави”, казва за РБК-Украйна авиационният експерт Валерий Романенко.

Особености на употребата

Американският F-16 първоначално е проектиран като универсална платформа. Това означава, че той може да действа като разузнавач, бомбардировач или щурмови самолет. Всъщност, това е причината Украйна да настоява за доставки, като се аргументира, че F-16 напълно ще покрие нуждата от бойна авиация.

В това се крие фундаменталната разлика. Докато МиГ-29  е самолет за близък въздушен бой, широкият арсенал от оръжия позволява използването на F-16 и за бомбардировки, ракетни атаки на кораби и атакуване на въздушни цели.

Според говорителя на военновъздушните сили на въоръжени

©

те сили на Украйна Юрий Игнат тези самолети ще осигурят победата на Украйна във войната. Първо, те ще покриват въздушното пространство, където няма наземни системи за противовъздушна отбрана, заменяйки МиГ и Су, които не могат ефективно да унищожават безпилотни самолети-камикадзе от типа “Шахед” и крилати ракети.

Освен това F-16 ще осигуряват прикритие на украинските войски в контранастъпление, ще противодействат на руската авиация, която изстрелва управляеми бомби на около 40 км от фронтовата линия, както и ще защитават зърнения коридор в Черно море и ще получат господство във въздуха над окупираните територии .

Издръжливост

Друг фактор, който говори за предимствата на F-16, е определеният ресурс. Тоест максималното време, след което самолетът трябва да бъде отписан и става небезопасно да се лети на него.

Първите модификации на F-16 имаха ресурс от 8 хиляди часа. Това означава, че при нормален брой полети тяхната експлоатация е проектирана за 40 години. Днес Съединените щати обмислят да удължат ресурса до още 10 или 12 хиляди часа, тоест самолетите ще могат да се използват до 2048 г.

Съвсем различна е ситуацията с МиГ-29. Първоначално те имаха ресурс от само 2,5 хиляди часа, а по-късно – до 4 хиляди. С други думи, два пъти по-малко, тоест експлоатацията на съветските изтребители е проектирана за максимум 20 години.

Маневреност и скорост

За разлика от американския самолет, МиГ-29 има по-висока скорост и маневреност. Благодарение на последното той успява да се завърти на 180 градуса с две секунди по-бързо.

Освен това има по-голям боен радиус без използването на външни резервоари за гориво. Допълнителните резервоари обаче не са проблем за F-16. Има и опция за дозареждане във въздуха, но за това Украйна все още не е получила специални танкери.

Скоростта и маневреността дават предимство на МиГ-29 в близък бой. В същото време, с по-добра електроника и по-модерно оръжие, американският изтребител е в състояние да сваля противника, преди да бъде открит.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source