Полските власти приеха законопроект за изоставяне на дисциплинарната камара на Върховния съд на страната, за да приведат съдебната система в съответствие с международното право. Това решение обаче не устройва Европейската комисия.

Това съобщава Die Welt.

По-рано Европейският съюз наложи глоба на Полша заради несъответствия в съдебната система. Объркват обаче и промените в членовете на Европейската комисия.

Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова потвърди, че решението на полските власти не отговаря на установените стандарти. Тя отговори на въпрос на евродепутата от Зелените Даниел Фройнд дали приетият от полския парламент закон е в съответствие с етапите на плана за реконструкция.

„Не, той не ги съчетава“, каза Юрова.

Това означава забавяне на 35 милиарда евро в брой от ковид фонда на ЕС. В Брюксел обаче не смятат да протакат ситуацията заради тежката икономическа ситуация в Полша.

По-рано председателят на управляващата в Полша партия “Право и справедливост” Ярослав Качински заяви, че страната ще продължи да настоява за получаване на репарации от Германия за щетите, причинени по време на Втората световна война.