CNN: Защо Украйна засили ударите си в Крим

0
113

©

Рано сутринта на 13 септември Украйна предприе мащабно нападение срещу руска военноморска база в окупирания Крим, като нанесе щети на два руски военни кораба и рани 24 души, това е най-амбициозният удар на Киев срещу пристанището в Севастопол от началото на войната, пише CNN.

През следващата нощ руската противовъздушна отбрана свали 11 украински безпилотни самолета над Крим и трябваше да затвори Керченския мост (Кримския мост), който свързва полуострова с Русия.

Изброените нападения са последните, които засегнаха Крим, който е незаконно анексиран от Русия през 2014 г. Украйна твърди, че в крайна сметка цели да си върне региона.

Стратегическо значение: Много от тези удари са насочени към нанасяне на щети на руските военни кораби и бази, разположени в Крим. Откакто Русия успя да прекрати зърнената сделка през юли, Черноморският ѝ флот е използван за блокиране на пристанищата на Украйна, което възпрепятства доставките на зърно.

Флотът е използван и за нанасяне на удари по украинската територия откъм морето, особено при бомбардирането на украинските складове за зърно и пристанищната инфраструктура в Одеса.

Чрез нанасяне на удари по руските военни кораби и военноморските бази в Севастопол Украйна се опитва да ограничи оперативния потенциал на руския флот.

Символично значение: Ударите по Крим имат и символично значение и целят да накърнят престижа на руския президент Владимир Путин. Той, от своя страна даде ясно да се разбере, че възнамерява да “обедини” Русия и Украйна, които разглежда като една държава.

Кримският мост е физически израз на тази цел. Путин построи 19-километровия мост – най-дългият в Европа – на стойност около 3,7 млрд. долара (6,79 млрд. лева). В деня на откриването му през 2018 г. Путин поведе конвой по моста в триумфална демонстрация на руски патриотизъм.

Украйна отдавна изразява негативното си отношение спрямо моста и се насочи към него по време на войната. На 8 октомври миналата година, ден след като Путин навърши 70 години, мостът е частично разрушен, когато цистерна с гориво се взриви и повреди голям участък от пътя. Украинските власти реагираха на нападението, като публикуваха видеоклип на горящия мост и Мерилин Монро, която пее “Честит рожден ден, г-н президент”.

През юли тази година Украйна използва експериментални морски дронове, за да извърши втора успешна атака срещу моста, с което отново демонстрира колко трудно е да се защити единствената независима руска връзка с полуострова.

Засилването на ударите по Крим принуди и много руски туристи да избягват полуострова, който отдавна е любимо място за почивка.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник