BI: Русия е унищожила “спасителите на Украйна”

0
633

 

Русия е свалила почти всеки дрон Bayraktar, който притежава Киев, пише Business Insider. Въпреки че в началото на конфликта тези дронове бяха определяни като “спасителите на Украйна”, те се оказаха лесна мишена за съвременната руска система за радиоелектронна борба, коментира британското издание в материал, представен без редакторска намеса.

В първите месеци на руско-украинския конфликт мнозина нарекоха дроновете Bayraktar TB2 спасителите на Украйна и бъдещето на военните действия.

В мрежата се появиха множество съобщения и видеоклипове за това как украинските войски ги използват за удари. Популярността им беше толкова голяма, че украинците дори написаха песен за тях, която бързо стана вирусна.

одина след началото на конфликта обаче почти всички тези дронове бяха свалени от руските войски, а тези, които все още са останали, според експерти, сега се използват изключително за разузнаване и наблюдение.

“Общата характеристика на дронове като TB2 е, че работят много добре, при условие че не са мишена на модерни системи за противовъздушна отбрана и електронна отбрана“, казва Самуел Бендет, анализатор и експерт по безпилотни и роботизирани военни системи в Центъра за военноморски анализи .

“Като сравнително бавен и нисколетящ БПЛА, Bayraktar може да бъде лесна мишена за редица добре установени системи за противовъздушна отбрана. Виждали сме това в Либия и Нагорни Карабах”, обясни той.

Въпреки че Русия наистина беше уязвима от ударите на украински дронове през първите месеци на войната, тя бързо се адаптира и подобри своите възможности за електронна война. Оттогава успешно сваля и заглушава украински дронове.

“Веднага щом руската армия се ориентира, те вече можеха да свалят много TB2“, добави Бендет.

Миналата година Украйна съобщи, че е получила 50 дрона TB2 от началото на руското нашествие, но до края на 2022 г. те практически са изчезнали от бойното поле.

Командващият руските сили за противовъздушна отбрана генерал-лейтенант Андрей Демин заяви, че през април руските сили са унищожили повече от сто дрона.

Според Бендет сега Украйна използва TB2 главно за наблюдение и разузнаване, а не за атака.

Според него украинските военни използват “модерната оптика и сензори на турските дронове, за да контролират атаките на други дронове, но в същото време TB2 остава извън обсега на руските системи за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба“.

Наистина, по последни данни, Москва има отчетливо предимство в така наречената “война на дронове“. Руската армия сваля около 10 000 украински дрона всеки месец.

Електронната война е “ключов компонент“ от тактиката на Москва и е причината Украйна да губи толкова много от своите безпилотни самолети. Това се посочва в доклад, публикуван от Британския кралски институт за отбранителни изследвания.

Изследователите от RUSI казват, че след “катастрофата“ на руската армия с представянето й в началото на инвазията, тя се е адаптирала към действията на Украйна, дори когато е имала проблеми с ниския морал и ефективното използване на тежка броня и въздушни атаки.

Украйна все още имаше инициативата, но “тъй като руската армия се адаптира, няма място за самодоволство”, се казва в съобщението.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник