Най-малко 30 души бяха ранени в събота при верижна катастрофа в тунела Болу на магистралата Анкара-Истанбул. Поради инцидента трафикът от турската столица към мегаполиса беше спрян временно, пише Марица бг.

В катастрофата са участвали 18 превозни средства, включително камиони, ремаркета и междуградски автобуси, както и много автомобили.

За да помогнат на ранените, първи на мястото на събитието пристигнаха пожарникари, служители на полицейската жандармерия и части от местната дирекция на Главна дирекция по пътищата (KGM) и Службата за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD).

Записи от охранителните камери от вътрешността на тунела показват как кола се се удря в стената на тунела, след което се плъзга и спира по средата на пътя. След като няколко превозни средства едва успяват да заобиколят колата, нейният водач и друг пътник се втурват към аварийните изходи, преди камион да се удари в колата и след това други превозни средства се блъскат в тях.

Губернаторът на Болу Ахмет Юмит заяви, че при катастрофата са ранени над 30 души, включително един човек в критично състояние.

По-късно министърът на здравеопазването Фахретин Коджа каза, че 17 души са били приети в болници след катастрофата, включително трима, които са тежко ранени. Други 14 души са прегледани и изпратени по домовете си.

Магистралата беше отворена за движение приблизително 6 часа след катастрофата, заяви губернатора. Движението междувременно беше временно пренасочено към по-стария път D-100 през прохода Болу, който също е много рискован, заради обилния снеговалеж и острите завои по високите части на планината.

Предвижда се снеговалеж и необичайно за сезона студено време за почти цяла Турция още няколко дни, като властите предупреждават гражданите в северозападните части на страната да избягват движението, освен ако не е належащо.

Губернаторът Юмит каза, че снеговалежът ще продължи в Болу поне до вторник. Екипите на магистралите работят усилено, за да поддържат пътищата отворени. Специални екипи, се грижат за предотвратяване на евентуални аварии в близост до тунела Болу.

https://blitz.bg