Атмосферното налягане ще е малко по-високо от средното за месеца, но през деня ще се понижава.

През нощта над северните райони ще се изясни, а значителна ще се задържи облачността над южните. Слаби валежи от сняг ще има през нощта в Рило-Родопската област, през деня главно в югоизточните райони. Утре около обяд от северозапад отново ще се заоблачи и късно вечерта в крайните северозападни райони ще завали слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който по-късно след обяд временно ще се ориентира от запад-югозапад. Минималните температури ще са от минус 8° до минус 3°, а максималните – между минус 2° и 3°.

Над планините значителна облачност ще има в масивите от Южна България, а над Стара планина ще е предимно слънчево. В Рило-Родопския масив и Странджа-Сакар ще продължи да има слаби валежи от сняг. Ще духа умерен до силен североизточен вятър, в Стара планина след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 7°, на 2000 метра – около минус 12°.

По Северното Черноморието облачността ще е разкъсана, а по Южното ще се задържи облачно с валежи от сняг. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са 1°-3°. Температурата на морската вода е около 7°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

На 05.01.2019 слънцето ще изгрее в 07:57 часа и ще залезе в 17:06 часа. Продължителност на деня 09:08 часа.

На 05.01.2019 луната ще изгрее в 07:17 часа и ще залезе в 16:44 часа. Осветеност на диска в 0h UT %. Фаза на луната: новолуние.

В неделя и понеделник с усилване на вятъра от северозапад, в Източна България втория ден от север-североизток, ще нахлува нова порция студен въздух. Ще превалява сняг, на повече места в Северна България.

Още през нощта срещу вторник вятърът ще отслабне, облачността ще се разкъса и намалее. Във вторник минималните температури ще се понижат на места до минус 15°- минус 17°.

В сряда сутринта също ще е доста студено, но от запад облачността бързо ще се увеличи и след обяд в западните райони ще завали сняг. Вятърът ще придобие южна компонента, в Източна България и ще се усили. Дневните температури там бързо ще се повишат и през следващото денонощие ще превалява дъжд. В западната половина от страната температурите ще са по-ниски, на отделни места, главно в планинските райони ще има превалявания от сняг. В равнинната част от страната, главно в Дунавската равнина, през нощта срещу петък са възможни поледици. В петък от северозапад ще започне ново понижение на температурите. В западните планински райони ще превалява сняг, в останалата част от страната – все още дъжд.

Дежурен синоптик: Анастасия Стойчева
Секция “Прогнози на времето”

loading...