7,4 по Рихтер удари Япония, еднометрови вълни до “Фукушима”

0
755

Силно земетресение с магнитуд 7.4 по скалата на Рихтер бе регистрирано в североизточната част на Япония, край Фукушима, съобщи Националната метеорологична агенция в страната. По-късно силата на труса бе коригирана на 6,9 от Американската геофизична служба, предаде BBC. Цунами с височина един метър е ударило японското крайбрежие до АЕЦ Фукушима I, съобщава AFP, позовавайки се на компанията-оператор „Токио Електрик Пауър“.

Засега няма данни за причинени щети и за жертви.

По-рано бе обявено предупреждение за възникване на цунами, което бе в сила само за крайбрежието, за вълни до 3 метра, но по-късно – 14:50 местно, 5:50 българско време, бе отменено. Въпреки това високи вълни все пак е имало край пострадалата силно през 2011 година ядрена централа.

Трусът е бил на дълбочина 10 км, на 37 км източно от град Намие, префектура Фукушима. Епицентърът е близо до източното крайбрежие на най-големия японски остров Хоншу. След земетресението последваха многобройни афтършокове, чийто магнитуд беше около 5 по скалата на Рихтер.

Първите вълни са били засечени 30 минути след труса.

Максималната височина на вълните от цунамито е достигала 140 см.

Тя е регистрирана недалеч от пристанището в Сендай.

Този град пострада силно при труса от 11 март 2011 г. Тогава земетресение с магнитуд 8,9 по скалата на Рихтер предизвика цунами край бреговете на североизточна Япония, което доведе до експлозия в ядрения реактор в централата, която се намира в префектура Фукушима. Около 20 000 бяха жертвите и изчезналите. Преди време стана ясно, че 13 служители на „Фукушима 1” са диагностиирани с рак, но само за един властите потвърдиха, че е причинен в следствие на излагане на радиация. Това бе най-мощното земетресение в страната от 140 години насам, последвано от огромни океански вълни до 10 метра.

http://www.vesti.bg

EMSC: Два вторични труса с магнитуди 5,4 и 5,3 по скалата на Рихтер са последвали в Япония след земетресението

Токио. Два вторични труса са последвали близо до източното крайбрежие на най-големия остров на Япония – Хоншу, показват данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център.
И двата вторични труса са били с епицентър на около 40-50 км от източно от град Намие, префектура Фукушима. Единият от двата последвали труса е бил с магнитуд 5,4 по скалата на Рихтер, а вторият – 5,3.
Според данните на Европейския сеизмологичен център, основното земетресение, което удари Североизточна Япония преди около час, е било със сила 6,9 по скалата на Рихтер.

http://www.focus-news.net/