Рамката на проектобюджет `2019 на община Добрич е 65 726 000 лева. Това е със 7,6 млн. лв. повече от 2018 година, съобщи за Дарик зам.-кметът по финансите Елка Димова.
Увеличението идва предимно от по-големите държавни стандарти – по-високата минимална работна заплата и заявеното по-високо възнаграждение на служителите в образованието, здравеопазването и администрацията, поясни Димова.
Тя коментира, че с последния за мандата на този кметски екип бюджет се цели общината да бъде предадена на следващото управление в едно по-добро състояние. Тази година администрацията слага акцент върху образованието.
„Прави се сериозна реформа в начина на финансиране на детските градини – те преминаха на делегирани бюджети, повишават се заплатите, увеличена е издръжката им. Основна част от капиталовите разходи на общината – 570 000 лева, ще бъдат заделени за ремонти именно на детски заведения”, посочи Елка Димова.
Средствата за държавно финансираните дейности тази година ще бъдат 40 860 000 лв., а за местните – 24 865 000 лв., от които във функция образование са 2 796 000 лв.
Елка Димова подчерта, че и тази година администрацията ще работи с реални приходи. „Считаме, че инвестиционният климат е благоприятен и залагаме едни сериозни постъпления от продажби на имоти”, заяви зам.-кметът.
Не се предвиждат промени в данъчните ставки, освен малко повишение за една съвсем ограничена категория автомобили, което произтича от промените в Закона за местните данъци и такси.
„Очаква се да има леко понижаване на имотния данък за някои граждани, защото отпадна една категория оскъпяване на данъчната оценка, която се наричаше „за подобрения”. Досега  имаше коефициенти, например за луксозна дограма, локално отопление или хидроизолация, които се добавяха към данъчната оценка. Това обаче отпадна”, обясни Димова.
Капиталовата програма на общината към днешна дата не е напълно готова, но рамката й ще бъде около 2,6 млн. лева. „Имаме да довършваме 2 паркинга, доста преходни обекти, улици и тротоари. Залагаме изработване на улична регулация в „Лозята”, ще продължи и разширението на гробищния парк”, каза Елка Димова.
Общественото обсъждане на Бюджет `2019 ще бъде днес –  11 януари, от 16 часа в голямата заседателна зала на общината. Бюджетът ще бъде гласуван на сесията на Общинския съвет на 29 януари.

loading...