Въпреки че причините за безплодието могат да бъдат различни, някои от признаците, че може да не успеете да заченете, включват липса на менструация, нередовна менструация, кървене между менструациите, много леки и кратки цикли, необичайно изпускане и болки в таза.

По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 1 от 5 жени не могат да забременеят след една година опити чрез секс без предпазни средства. Специалистите обикновено диагностицират безплодие, ако двойката безуспешно се опитва да зачене в продължение на една година (или 6 месеца, ако лицето, което се опитва да забременее, е над 35 години).

Безплодието често протича незабележимо, но понякога тялото ви дава сигнали за това, защо може да имате проблеми със зачеването. Ако забележите някой от петте симптома, изброени по-долу, обадете се на лекуващия си лекар. Той ще определи какъв е проблема, за да страдате от безплодие и ще приложи адекнватно лечение спрямо вашето състояние.

1. Липса на менструация

След като спрете да приемате противозачатъчни, тялото ви може да се нуждае от няколко месеца, за да се регулира и да започне отново да овулира. Но ако не получите менструация след три месеца, консултирайте се със специалист. „Липсата на менструация предполага, че жената не е в овулация и има малък шанс да зачене без помощ“, казва репродуктивният ендокринолог д-р Лорна Маршал.

Решението може да включва просто медикаментно лечение за стимулиране на овулацията или пък да се стигне до ин витро оплождане при жени с по-сериозни проблеми.

2. Нередовна менструация

Ако нямате редовна менструация, не можете да разберете кога и дали ще имате овулация, което определено пречи на нормалното зачеване. Въпреки че може да има различни причини за нередовна менструация, някои от тях могат да са резултат от по-големи нарушения.

Те включват синдром на поликистозните яйчници (PCOS), нарушения на щитовидната жлеза и хипоталамична аменорея, при която сигналите на мозъка, изпращащи хормони, са изключени. Нередовният цикъл може да бъде и признак на намален яйчников резерв, причинен от ендометриоза или ранна яйчникова недостатъчност.

3. Кървене между менструациите

По принцип трябва да кървите само по време на менструация. Често кървенето между два цикъла или след полов акт може да означава полип, фибром на матката или лезия на шийката на матката.

При наличието на тези симпотоми, лекарят трябва да напри по-обстоен преглед, тъй като те може да са сигнал за нещо по-сериозно от безплодие (като рак например), въпреки че това е рядкост.

4. Прекалено обилна менструация

Ако използвате повече от един тампон на час в продължение на няколко часа или кървите повече от седем дни, менструацията ви е необичайно силна. Това може да е признак за наличие на фиброми на матката.

Тежките менструации се свързват не само с гинекологични състояние, а и с някои нарушения на кръвосъсирването или ендокринни аномалии. Фиброидите могат да бъдат свити или отстранени, ако възпрепятстват забременяването, а кръвните нарушения могат да бъдат овладени с медикаменти.

5. Болка в таза

Ако имате силни менструални спазми или дискомфорт след секс, може да ви бъде поставена диагноза „ендометриоза“. При ендометриозата тъканта, която би трябвало да облицова маточната кухина, се намира извън матката в таза.

Това състояние може да доведе до белези на тазовите структури, да намали плодовитостта и да увеличи риска от извънматочна бременност. Освен това ендометриозата може да намали яйцеклетките на жената, така че се препоръчва по-бърза медицинска намеса.

6. Кратък и лек цикъл

Въпреки че отново може да има различни причини за по-кратките цикли, ако постоянно те са леки или по-краткиот 18 дни, е възможно да нямате овулация или да не произвеждате достатъчно прогестерон, за да поддържате бременност, ако тя все пак настъпи.

В такъв случай, вашият лекар ще трябва да направи изследвания, за да провери нивата на хормоните ви. Тогава ще бъде ясно дали има нещо, което влияе на репродуктивната ви способност.

7 популярни мита за безплодието

Много от потърпевшите им вярват

20% – толкова са хората, които се сблъскват с проблеми с безплодието по данни на Световната здравна организация. Става дума за около 50-80 милиона души.

Интересното е, че много от тях дори не знаят защо е така, или вярват на митове за стерилитета, и ето най-популярните:

Трябва просто да се отпуснем

Когато успеем да релаксираме, това наистина намалява нивото на стреса, но безплодието само по себе си не е психологично разстройство, а медицински проблем, свързан с физиологичните неуспехи на репродуктивното здраве. Няма как да промените нещата само с положително мислене или с дълга ваканция.

Трябва да се пробва по-често

Приблизително 50% от двойките, които се лекуват от безплодие, успяват и именно затова не може да се вярва, че причината са недостатъчните опити в леглото. Подобни твърдения деморализират и жени, и мъже, които биха могли да се обърнат към други методи на лечение.

Проблемът е в жената

Прието е да се смята, че безплодни са само жените, но в действителност проблемът е разпределен в равни пропорции и сред двата пола.

Възрастта предизвиква безплодие при жените, но не и при мъжете

Между 32 и 37-годишна възраст фертилността при жените намалява с 50%, но възрастта влияе не само на нежния пол. Мъжката фертилност също намалява с възрастта, особено след 40-те.

Щом имате дете, няма риск

Според статистиката приблизително 30% от случаите на безплодие са в семейства, където има едно дете. Дори да имате няколко деца, пак няма гаранция, че няма да се сблъскате с това разтройство.

Здравето не влияе

В действителност един от главните фактори, които влияят на способността да имаме деца, е здравето. Ако човек води здравословен начин на живот, вероятността да развие безплодие е много по-нисък, отколкото когато се придържа към вредни навици, ако има наднормено тегло, не спи достатъчно и не спортува.

Всяко лечение на безплодие е еднакво

Причините за него са различни, и когато специалистите ги установят, назначават методи за лечение, като те по принцип са строго индивидуални, спрямо всяка двойка.

Източник

  1. Жените в Китай не страдат от рак на гърдата, защото не ядат този продукт! Кратък ТЕСТ трябва ли вие да се притеснявате?
  2. Защо чукчите менкат жените си? (ВИДЕО)
  3. Изследване: Мъжете ще произвеждат яйцеклетки, а жените – сперматозоиди
  4. 6-те повратни точки за всеки брак
  5. Наносперматозоиди ще лекуват безплодието
  6. 104 пъти секс, за да стане бебе
  7. Най-добрата поза за забременяване /18+/
  8. СЕКС ПОЗИТЕ СА ЧАСТ ОТ ЛЮБОВТА В СЕМЕЙСТВОТО И НЕ ГИ ПРЕНЕБРЕГВАЙТЕ /18+/
  9. Защо мъжете не трябва да носят тесни дънки?
  10. Тайните на успешното забременяване