6 исторически факта, които са напълно неверни

0
863
Обвинявайте Холивуд, медиите и дори някои учители по история за това, че продължават да разпространяват тези напълно нелепи и необосновани „факти”, пише obekti.bg.
1. Клеопатра не е била египтянка, а гъркиня Клеопатра принадлежала на династията на Птолемеите, фамилия от гръцки произход, която управлявала Египет след Александър Македонски. Семейството й в действителност отказвало да говори езика на местните – тя била първата, която го научила. Погрешната представа за нейния произход вероятно е дошла от начина, по който тя се представяла пред населението – като въплъщение на египетската богиня Изида.
2. По време на египетския плен евреите не са строили пирамидите Според израелския историк проф. Амихай Мазар този мит е станал популярен вследствие на коментари, направени от бившия министър-председател на Израел по време на посещението му в Египет през 1977 г. „Евреите не са строили пирамидите, защото в периода, в който са строени пирамидите, още не е имало еврейски народ,” уточнява ученият пред Аssociated Press. Египтяните сами са си ги построили. „Митът за робите, които строят пирамидите, е нещо подходящо за Холивуд и таблоидите. Светът просто не може да повярва, че пирамидите са строени без натиск и принудителен труд, само от лоялност към фараоните”, на свой ред обяснява директорът на Египетския музей в Берлин.
3. Викингите не са носили шлемове с рога Археологическите свидетелства не дават никакви данни за рогати шлемове. Запазаните останки от древните воини по-скоро сочат, че повечето от тях са влизали в битка гологлави или със съвсем леки шлемове, посочва History Channel. Популярният образ на здравеняците, влизащи в битка с рога на главите явно датира от 19.век, когато шведският художник Густав Малстрьом включва тези образи в картините си. Някои от оперите на Вагнер също включват костюми с рогати шлемове.
4. Колумб не е открил Америка Колумб е акостирал на Карибите и е изследвал земите на Централна и Южна Америка, убеден, че е открил по-прекия път за Индия. Кракът му никога не е стъпвал в Северна Америка и въпреки това в САЩ честват деня на Колумб всяка година. Освен това още древногръцкия математик Питагор през шести век преди нашата ера е знаел, че Земята е кръгла. Смята се, че Колумб е планирал плаването си, използвайки копие от Птолемеевата „География”, която включвала теории за сферичната форма на Земята.
5. Наполеон не е бил нисък Или поне не толкова нисък, колкото си мислим. Най-често се твърди, че Наполеон Бонапарт е бил 1,58 м., но все повече историци преосмислят това. Според тях става дума за френски предреволюционни мерни единици, които се равняват на днешните 1,70 м. А за Франция по онова време подобен ръст даже е бил малко над средния.
6. Мария Антоанета не е казала „Като нямат хляб, да ядат пасти!” Жан-Жак Русо пише в книгата си „Изповеди”, че „една прочута принцеса” е изрекла тези безчувствени думи. Макар и мнозина да смятат, че той е имал предвид Мария Антоанета, няма доказателства за това твърдение. Известният биограф на кралицата, Лейди Антония Фрейзър приписва забележката на кралица Мария-Тереза, съпруга на Луи XІV, Краля Слънце. „Това твърдение издава коравосърдечие и невежество, а тя, Мария Антоанета, не е имала нито едно от двете.” Този цитат или негови варианти са били приписвани на много кралски особи по-рано, сред които и китайски императори.

https://www.blitz.bg