Президентът Румен Радев свиква на 3 декември, петък, от 9.00 часа, първото заседание на новоизбраното 47-о Народно събрание, съобщават от пресцентъра на президентството.

Първоначално Радев обеща да свика парламента възможно най-скоро след изборите, но след това промени мнението си и заяви, че партиите имали нужда от време за диалог, за да могат да приемат бюджет и да сформират правителство.

В момента обаче разговорите за управленска коалиция, водени от „Продължаваме промяната“ с Българската социалистическа партия, „Има такъв народ“ и коалицията „Демократична България“, са в противоречие с конституционната процедура, тъй като няма официално връчен мандат и не са сформирани парламентарни групи, които са легитимните субекти за водене на такива преговори.
Припомняме, в новия състав на парламента партията „Продължаваме промяната“ ще разполага с 67 мандата, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а „Има такъв народ“ – 25. „Демократична България“ е с 16 народни представители. Най-малобройна ще бъде групата на „Възраждане“ с 13 депутати.

На изборите за народни представители за Четиридесет и седмото Народно събрание няма избрани независими кандидати.
https://news.bg/