РЪЧНО БРОЕНЕ В БАЛЧИК УСТАНОВИ ГРЕШКИ В РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ

0
1318

 

Административен съд в Добрич отмени решението на Общинска избирателна комисия – Балчик, с което се обявяват резултатите от местните избори за общински съветници и по-конкретно частта, с която е обявено разпределението на заявените предпочитания за отделните кандидати по кандидатската листа на местната коалиция ВМРО (ГЕРБ, СДС). Уважени са жалбите на двамата кандидати за съветници от същата коалиция, които оспориха резултата.

При ръчното преброяване на недействителните бюлетини във всички СИК-ове и на част от действителните бюлетини в осем секции, съдът установява, че в две от секциите (СИК 11 – гр. Балчик (Антим I) и СИК 32 с. Соколово) не са открити посочените в протоколите недействителни бюлетини. Съдът приема, че е допуснато съществено нарушение на Изборния кодекс.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните, информира на интернет страницата си Добричкият административен съд на 11 ноември.

Двамата жалбоподатели оспорват недействителността на 18 процента от общия брой на бюлетините за съветници (1897 броя), твърди се, че сред тях има много действителни.

В съдебното решение се посочва, че жалбите по изложените съображения в тях са неоснователни, но по други съображения решението на ОИК в оспорваната част е неправилно и незаконосъобразно. Затова Административният съд в Добрич връща книжата за обявяване на действителните резултати.

Къде са недействителните бюлетини от двете секции и ще се стигне ли до касиране на изборите за местна власт?

Според председателя на Общинска избирателна комисия адвокат Енчо Стефанов, ако се направи проверка на всички бюлетини в чувалите, липсващите ще бъдат намерени, най-вероятно са смесени. Той коментира, че ще изчакат да мине едноседмичният срок за обжалване и ще пристъпят към коригиране на решението, като това няма да доведе до съществени изменения, смята той.

По повод четирите жалби, оспорващи изборните резултати, неговото мнение е, че до касиране на изборите няма да се стигне. Другите две жалби са свързани с избора на кмет в Балчик и в Кранево, делата ще се гледат утре – 14 ноември.