Измерване на кръвно налягане и кръвна захар организира ГЕРБ-Добрич

0
1034

 

През целия месец август ГЕРБ-Добрич организира безплатно измерване на кръвно налягане и кръвна захар.

Инициативата се провежда за втора година и продължава през целия летен месец по искане на гражданите, тъй като много от личните лекари са в отпуск.

Медицинско лице  извършва измерванията всеки делничен ден от 9,00 до 12,30 часа в офиса на ПП ГЕРБ на бул. „25 септември“ №3 /срещу „Стара къща“/. Десетки граждани ежедневно се възползват от възможността. За някои от тях това е шанс да проследят кръвното си налягане в продължение на няколко дни.

Измерването се извършва от квалифицирани медицински сестри, които се включват в кампанията на доброволен принцип. При необходимост, те съветват гражданите да потърсят личния си лекар или специалист.

Голяма част са пациентите са с нива на кръвното налягане над нормата, включително хипертоници с горна граница до 200-210. Има и хипотоноци с горна граница на кръвното под 100.

Обезпокоителен е фактът, че имаше граждани с нива на кръвна захар от порядъка на над 8 ммол/л, дори и такива с 12,8 ммол/л, които не знаеха, че имат такъв проблем. Те бяха насочени да потърсят личния си лекар.
Нивото на кръвната захар е показател за здравословното състояние, тъй като това показва способността на организма да усвоява захарта, което зависи от секрецията на и хормона инсулин. За нормални стойности на кръвна захар на гладно се приемат тези под границата 120 мг% или 6,6 ммол/л. След хранене нивото на кръвна захар се покачва. Тогава стойностите варират до 140 мг% или 7,7 ммол/л.

През 2017 и 2018 година ГЕРБ-Добрич организира две мащабни кампании за измерване на кръвна захар. През миналата година в нея се включиха над 1200 жители от област Добрич.

В отговор на проявен интерес на граждани, от началото на 2019 година всяка последна седмица на месеца в офиса на ГЕРБ-Добрич се провежда безплатно измерване на кръвно налягане и кръвна захар.

ГЕРБ-ДОБРИЧ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ ОТ… ПОЛИТИКА
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国-保加利亚
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST