242 са заразените с коронавирус у нас. Проведени са консултации със здравния министър за обособяването на интензивни отделения за лечения на коронавирус във всяка болница, както и за разкриването на още лаборатории в областните градове. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб срещу COVID-19 ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг във Военномедицинска академия, предаде репортер на NOVINI.BG.

Положителна проба е отчетена в Сливен. Това е ново огнище на коронавируса у нас.

22 са новите случаи на COVID-19 у нас. От тях двама в Благоевград, един в Плевен, двама в Пловдив,16 в София. 40 болни са настанени в болници, стана ясно от думите на ген.-майор Мутафчийски. Той каза още, че у нас има четирима излекувани. “Тези болни боледуват дълго. Вирусът не се е изчистил напълно при пациентка, която лежи във ВМА вече 22 дни”, каза той.

Венцислав Мутафчийски уточни, че заразените в София не са контактни помежду си. Пациентите в “Пирогов” са в стабилизирано, но тежко състояние, съобщи още Мутафчийски. “Някои от случаите са на лекари от Пета градска болница. 83% от всички пациенти, установени с COVID-19 у нас са на възраст до 60 години. Разпределението по възрастови групи е както следва: до 19 г. – 7%, от 20-29 г. – 16%, от 30-39 г. – 15%, от 40-49 г. – 29%, от 50-59 г. – 16%, от 60-69 г. – 10%, от 70-79 г. Най-много заразени има в София”, обобщи той. От тежките 20 случаи 1/3 са на апаратна вентилация.

“Карантината трябва да се спазва”, подчерта началникът на щаба. И допълни, че премиерът стои в кабинета си на изключена климатична система, защото тя носи риск. Щом премиерът спазва карантината, всички можем”, подчерта началникът на ВМА.

Мутафчийски също разкри, че по препоръка на немския институт Робърт Кох, централната климатична инсталация в Министерски съвет е изключена.

Ген. Мутафчийски изтъкна, че ние все още плавно катерим  скалата на заболеваемостта, благодарение на рестриктивните мерки. Той добави, че ако темповете се запазят, в края на май можем да очакваме намаляване на случаите. Математическият модел показва, че вървим в правилната посока, въпреки, че откриваме двама от 11 заразени, каза Мутафчийски. Той увери, че скоро ще станем свидетели как мерките действат на практика, давайки за пример изолираният град Банско.

Щабът смята, че не е нужно да се прави масов скрининг на населението у нас за наличие на коронавирус. Това е излишно хабене на ресурс. По думите на Мутафчийски данните няма да са точни към този момент. Докато не бъде намерен надежден тест, няма да се прилага. Сега е ценна всяка стотинка. Това ще има смисъл в края на епидемията, за да се установи кой е преболедувал и има вече антитела, подчерта началникът на щаба. Трябва да следваме положителния пример, изтъкна той.

“Смятам, че високотехнологичната носилка е предназначена за група заболявания, различни от коронавирус, като Ебола, и няма нужда да се ползва, каза още Мутафчийски.

https://novini.bg/

loading...