2016 ГОДИНА СИ ОТИВА С БУМ НА ОГНЕВИ ИНЦИДЕНТИ В БАЛЧИК

0
844

2016 година си отива с бум на огневите инциденти в община Балчик, съобщи радио “Варна”. Регистрирани до 20 декември са 230 произшествия, които за цялата предходна 2015-а са 157, обобщи началникът на РС „Пожарна безопасност и защита на населението” Антон Антонов. Пожарите този месец са предимно от неправилно боравене с отоплителни уреди. Последното запалване е от изхвърлени незагасени отпадъци, които възпламениха и унищожиха пластмасов контейнер за разделно събиране пред блок 25-и в квартал „Балик”.

Сериозно престъпление влиза в регистрите от последния месец на годината – палеж на частен дом в Балчик, предизвикан от семейна свада. Съпругът, който има ограничителна заповед да доближава семейството, е запалил недвижимата собственост. Домът е напълно изгорял. Негодна за обитаване е и друга къща, възпламенила се преди дни на улица „Калиакра” в ромската махала. Причината – наличие на гориво в една от обитаваните стаи. Със съдействието на Общината пострадалите две семейства са настанени в резервно общинско жилище, събрана е покъщнина.
При друг пожар в кв. “Гемиджи” в Балчик с избухнала газова отоплителна печка е цяло чудо, че няма жертви, отбеляза още началникът на балчишката пожарна Антон Антонов. Неизрядни комини и камини са също сред честите причини за възникване огън, добави той.
Заради зачестилите произшествия в навечерието на празниците пожарната в Балчик отново напомня на гражданите да спазват правилата за безопасност – да не се оставят без наблюдение горящи свещи, украса и отоплителни уреди, дейностите у дома да се съобразяват с електрическата инсталация, както и да не се изхвърлят  безразборно фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства. НДТ