200 000 жени, които изпуснаха шанса за редовно прехвърляне заради мълчание от страна на бившия министър и фондовете ще получат втори шанс да прехвърлят от частни фондове към Националния осигурителен институт партидите си за втора пенсия

Тази мярка, за да не се стига до положението две пенсии да са помалко от една, обсъжда работна група на социалното министерство, фондовете, синдикатите и КФН, съобщи пред “24 часа” социалната министърка Деница Сачева.
Тя трябва да залегне в промени на КСО, които правителството ще обяви през февруари.
Повечето от жените, които започват да излизат в пенсия от септември 2021 г., изпуснаха възможността да се прехвърлят в НОИ.
Както “24 часа” писа, това стана, след като бившият социален министър Бисер Петков и частните фондове бяха постигнали съгласие да не се говори по темата.
Прехвърлянето от частен фонд към НОИ може да стане до 5 години преди навършване на възрастта за пенсиониране. Той бе изпуснат от жените, навършили 56, 57, 58 и 59 г.
Именно за тях ще важи вторият шанс за прехвърляне, но само ако го желаят, подчерта Сачева.
Така пенсията им от НОИ няма да бъде намалена с 20%. Много от тези жени биха вземали две пенсии с общ размер по-малък от една, ако се осигуряват само в НОИ, призна през ноември бившият министър Петков.
Деница Сачева опроверга новина на сайта на “Труд”, че получаването на втора пенсия ще бъде отложено за след 2021 г. Според нея репортерка на изданието не е разбрала правилно казаното от социалната министърка.

www.zarata.info