СПЕЦСЪДЪТ ПУСНА НА СВОБОДА ТЕЛК-ЛЕКАРИТЕ

0
1855

Специализираният апелативен съд потвърди изцяло решението на Наказателен съд, с което бяха пуснати от ареста варненските медици Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова. Единствено за братята – сирийци, апелативните съдии видяха данни да са участвали в търговия с неистински документи за ТЕЛК и потвърдиха домашните им арести. Преди окончателното съдебно решение доктор Мима Великова коментира пред журналисти, че познава двамата братя – единия, защото й е колега, а впоследствие – и другия, защото те винаги се движели заедно.  “Но с останалите колеги няма никакви данни, че ние някога сме разговаряли и че сме организирана престъпна група. За мен това обвинение е безкрайно тежко”, каза кардиоложката.

След като чу решението на съда, доктор Мима Великова обяви, че заради 72-часовото си задържане ще търси правата си в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Заместник главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов са в Силистра за участие в работна среща с прокурори и полицейски служители от областта за активизиране на работата по проверки, свързани със съставяне и използване на фалшиви ТЕЛК решения. Според статистика на МВР и прокуратурата, Силистра е рекордьор по брой лица с инвалидни пенсии – почти 29 процента. “Това говори за системен проблем”, коментира Гешев и обеща, че скоро ще бъдат повдигнати и конкретни обвинения.