11032-МА ЗРЕЛОСТНИЦИ СЕ ЯВЯВАТ НА МАТУРА ПО БЕЛ ДНЕС

0
714

1032-ма зрелостници от област Добрич са подали заявления за явяване на матура по български език и литература днес. Първият зрелостен изпит ще се проведе в 83 зали в сградите на 13 учебни заведения в областта, става ясно от заповедта на началника на РУО в Добрич. Според заповедта, във всички зали и прилежащите към тях коридори трябва да бъдат монтирани камери за видеонаблюдение, насочени по подходящ начин, за да обхванат всички работни места. Вече се знаят имената на квесторите, оценителите и консултантите.

685 зрелостници са подали заявления за втория зрелостен изпит на 23 май, в който учебният предмет е по избор. Техният брой е по-малък от явяващите се на изпит по БЕЛ, тъй като на учениците от професионалните гимназии им се признава за втори зрелостен изпит държавният изпит по професия. От общообразователните предмети, избрани за втора матура, най-предпочетен е английският език, избран от 272-ма абитуриенти. На второ място по предпочитание традиционно е географията, заявена от 123-ма зрелостници. 101 момичета и момчета са подали заявления за явяване на изпит по философия, 82-ма – по биология. Има и шест подадени заявления за явяване на трети държавен зрелостен изпит по желание. Те са за изпит по философия, биология и английски език. Третата матура ще се проведе в дните от 28 до 31 май.

От всички 1032 подадени заявления за първата матура, 29 са на зрелостници от минали години. В информационната система на РУО обаче няма опция за причините, поради които се явяват отново на матура: повтарят или пък са били в болница, в чужбина и т.н., обясниха от РУО.

Във всички зали, където ще се провеждат матурите, има видеокамери. Според експерти, през последните години няма хванати преписвачи. Единственият куриозен случай е от 2017 година, когато зрелостник отиде на матурата по БЕЛ с газов пистолет. Оръжието било открито у младежа на входа на Езиковата гимназия в Добрич от охраната. Бодигардовете взели пистолета, а зрелостникът бил допуснат до изпита. След като решил теста, младежът бил прибран в полицията. Оказало се, че газовият пистолет бил собственост на брат му. НДТ