11 хиляди загинали и 20 хиляди изчезнали: Навсякъде в Дерна “лежат тела”

0
118

©

В резултат на наводненията в Либия са загинали повече от 11 хиляди души, а още 20 хиляди се водят в неизвестност, съобщава Al Hadath, позовавайки се на либийския Червен кръст. Около две хиляди тела са отнесени от морето.

Наводненията в североизточната част на страната бяха причинени от урагана Даниел, който удари Либия на 10 септември. Крайбрежните градове Дерна, Джабал ал-Ахдар и Бенгази бяха най-засегнати от бедствието.

Заради непрестанните валежи бяха затворени летища и пристанища в региона. Властите обявиха най-тежко засегнатите градове Сусу и Дерна за зони на бедствие.

Международният комитет на Червения кръст в Либия призова гражданите и спасителите да бъдат изключително внимателни, тъй като наводненията са довели до движението на експлозивни боеприпаси, останали в източната част след гражданската война, която приключи през 2020 г.

В Дерна главният язовир е пробит, унищожавайки около една четвърт от града, съобщиха властите. Потоци вода пометоха цели сгради със спящи семейства вътре в открито море. Всички комуникации са повредени, мобилните комуникации и интернет не работят. Улиците са покрити с кал, осеяни с изкоренени дървета и фрагменти от счупени коли.

“Върнах се от Дерна. Това е катастрофа. Телата лежат навсякъде – край морето, в долини, близо до сгради“, заяви членът на комисията за извънредни ситуации Хичем Шкиват пред Reuters по телефона.

Международно признатото правителство в Триполи не контролира източните райони. Въпреки това държавните спасителни служби вече работят в региона.

Председателят на парламента Агила Салех призова главния прокурор да разследва причините за бедствието и да установи дали е имало небрежност. Той  заяви още, че правителството трябва да се справи с последиците от бедствието в рамките на шест месеца и да осигури на пострадалите жилища и медицински грижи.

Властите на редица страни, по-специално Египет, Катар, Иран и Италия, също съобщиха за готовност да помогнат. Съединените щати също така заявиха, че координират усилията за оказване на помощ с партньорите от ООН и либийските власти. Саудитските власти обещаха да окажат помощ в координация с Либийския червен полумесец и редица международни хуманитарни организации.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус обеща, че организацията ще отпусне 2 милиона долара на либийците.

Бившият действащ пратеник на ООН в Либия Стефани Уилямс по-рано подчерта, че бедствието “изисква спешно увеличаване на международната и регионална помощ”.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник