На 7 септември Добрич чества 105 години Добричка епопея. Паметните събития от 1916 година върнаха добричлии назад във времето и те почетоха всички герои, врекли се в името на България и Добруджа. Кметът на Добрич Йордан Йорданов и зам.-кметът д-р Емилия Баева поднесоха венци във Военно гробище музей и на Паметника на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа. Те се поклониха пред героите ,които със своята саможертва сa вписани в героичните страници за Свободна Добруджа.

„105 години се навършват от боевете на Добричката епопея от 1916 година. Добричката епопея е малко известна през годините поради един единствен фактори – т.нар. „затишие” по време на комунизма. През годините, когато аз съм израствал в този район, първите истории за ген. Иван Колев и онова, което е постигнал, ми ги разказа моя баща. Не съм ги чел в учебниците и книгите. Цялата история, за която всички вече говорим свободно, е позната от възрастните хора и баща ми. Това е история за мъжество, кураж и непреклонност пред това да защитиш границите България. Да дадеш живота си и този идеал, който нашите предшественици са имали преди 105 години, мисля, че трябва вече да се прелее в наше време и така, както всички народни представители се обединиха през 2017 година, за да обявят Добрич за град на българската бойна слава, е редно като българи и хора, които тачат родината си, да се обединяваме и постигаме още много нови победи,” заяви в словото си кметът Йордан Йорданов.

Събитията продължиха с премиера на петия филм „Епопеята при Добрич“ от документалната поредица „Помни войната 1915-1918“ с режисьор Мария Цветкова. Сценарист и консултант на филма е Радослав Симеонов. В Летния театър Гвардейският духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския духов оркестър, изпълни желани произведения за добруджанци и гостите на Добрич.

Веднага след това започна обявеното предварително Светлинно шоу с дронове, което трябваше да бъде кулминацията на тържественото отбелязване на 105 години от Добричката епопея. Вместо тематични послания обаче, в нощното небе над Добрич, под звуците на вълнуваща музика, 41 дрона изписаха движещи се цветни сърца, надписа LOVE и ALEX. Всичко това изпълниха с недоумение хиляди добричлии, очакващи да се насладят на вълнуващо шоу.

„Причината за промененото светлинно шоу с дронове е техническа грешка на фирмата“, обясниха официално от Община Добрич.

„Община Добрич не е планирала светлинното шоу с дронове, което се състоя снощи в района на Летния театър. Заявената идея на Община Добрич бе небето над града да бъде с послания за града, посветени на 105 години от Добричката епопея. Причината за промяната е техническа грешка на фирмата, която поднася своите извинения на гражданите и гостите на Добрич. Община Добрич се ангажира светлинното шоу с дронове, посветено на Добрич да бъде проведено по повод други годишнини,“ казват още от Общината. НДТ

loading...