В Китай тя не се нарича „Китайска нова година“ – Китайците празнуват 农历新年 nónglì xīnnián (Лунната нова година) или както е по-известна 春节 chūnjié (Пролетния фестивал). Празникът не се чества само в Китай, а и в цяла югоизточна Азия. Жителите на Корея, Виетнам, Япония и много други държави празнуват Лунната нова година всеки януари и февруари.

Китайската нова година е едно мини „Велико преселение на народите“ – празникът е една от малкото възможности китайците, които работят далеч от своите родни места,  да се видят със своите роднини и близки. Те са готови да се возят в претъпкани автобуси и влакове в продължение на дни, да купуват билети от черния пазар, а даже и да вървят пеш, само и само за да се видят със своите любими хора. Според китайските власти броят на пътуванията тази година ще надхвърли 4 милиарда, което прави миграцията по време на Пролетния фестивал най-голямата миграция на хора в света.

Китайската Нова година не е само един ден – Лунната нова година продължава 15 дни. Тази година тя започва на 22 януари.

Време на суеверия и традиции – през първия ден на новата година не е разрешено къпането, чистенето на къщата и прането на дрехи. Не бива да се изхвърля и боклукът, защото така ще може да изхвърлим добрия късмет и просперитета на семейството. Вторият ден е посветен на виждането с близки и далечни роднини, а на третия ден такива срещи трябва да се избягват, защото се счита, че тогава стават най-много скандали.

Самотните китайки могат да си наемат приятел по интернет – празникът може да бъде изключително тежък за самотните китайци и китайки. Родните обичат да задават въпроси като: „Имаш ли си приятел/приятелка?“, „Кога ще се омъжиш/ожениш?“, „Защо още не сте си родили деца?“ и други. Но най-големият сайт за интернет търговия в Китай, Taobao, вече е решил проблема – може да си наемеш приятел само за 500 юана. А по-представителните струват над 8000 юана. Промоцията включва „безплатни прегръдки, държане на ръце и целувка за довиждане“, а специалните желания се заплащат допълнително. Ходенето на вечеря струва 50 юана на час, а гледането на филм 30 юана, а ако е трилър цената скача на 60 юана.

Думите имат магическа сила – В южните части на Китай не е препоръчително да си купуваме обувки по време на празника, защото думата за „обувка“ звучи близко до думата за „губя“ на кантонски. А в северните части хората лепят йероглифа за просперитет 福Fú наопаки, защото 福倒了fú dàole (йероглифа за просперитет се е обърнал) е омоним на 福到了fú dàole (просперитетът е дошъл).

Пиратките плашат чудовища – Според поверията лошото чудовище 年nián (полу-дракон, полу-лъв) излиза и атакува хората по време на Китайската нова година. То се страхува много от силните шумове, заради големите си уши и хората гърмят пиратки и забележителни фойерверки, за да го уплашат.

Време е за сладки – Храната е в центъра на всички традиционни китайски празници, но е особено важна за Пролетния фестивал. Задължително се похапва нещо сладко, за да бъде годината сладка. Любими храни са 年糕 (оризов кекс), 八宝饭 (ориз с осем съкровища), захаросани плодове и други.

Традициите не са това което бяха – Тъй като китайците са изключително практични хора, не всички спазват обичаите до последната точка. Ако някой види хубава промоция на евтини обувки, може да избере да прочете правилата малко по-различно и да каже, че думата за обувки е омоним на думата за хармония и затова не трябва да се изпуска тази оферта. Най-важното за Китайската нова година е хората да си прекарат добре в компанията на близките и родните, а подробностите са само подробности.